Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Další cizí jazyk I (KRE / DCJR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / DCJR - Další cizí jazyk I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem zkoušky z jazyka, který si autor zvolil jako Jazyk 1, je prezentace odborného záměru doktorské práce, odborné literatury prostudované ke zkoušce a výklad vybraných odborných pojmů. Doktorand/doktorandka prokazuje schopnost přiměřených stylistických a gramaticko-lexikálních formulací spojených s prezentací, diskusí, formulováním vlastních názorů, myšlenek a hodnotících stanovisek, pohotovou a adekvátní reakcí v rámci pohovoru s examinátory. Vyžaduje se tedy znalost jazyka minimálně na úrovni náročnější atestace v rámci pregraduálního prezenčního studia (zkouška typu B2), předpokládá se však rozvoj všech jazykových kompetencí.

Získané způsobilosti

Student je schopen konverzovat v cizím jazyce na vybraná témata, informace obecného rázu, pracuje s odborným textem, je schopen ho interpretovat a prezentovat výsledky své vědecké práce.

Literatura

ANGLIČTINA : www.helpforenglish.cz. články, testy, cvičení pro úroveň INTERMEDIATE. NĚMČINA : Perlmann-Balme, M. - Schwalb, S. - Weers, D. em Brückenkurs - Brückenkurs, Hauptkurs, Abschlusskurs (Deutsch als Fremdsprache für die Mittelstufe). Max Hueber Verlag 1999. ANGLIČTINA : Diana Hopkins and Pauline Cullen. Grammar for IELTS, Cambridge University Press. NĚMČINA : Dreyer, H. - Schmidt, R. Lehr- und Übungsbuch der deutschen Grammatik. München, Verlag für DEUTSCH 1985. NĚMČINA : Hasenkamp, G. Leselandschaft 1, 2. Grammatisches Arbeitsbuch. Ismaning, Verlag für DEUTSCH 1999. NĚMČINA : Hasenkamp, G. Leselandschaft 1, 2. Ismaning, Verlag für DEUTSCH 1999. ANGLIČTINA : libovolná učebnice pro přípravu na zkoušky FCE. Objective First Certificate, First Certificate Testbuilder. ANGLIČTINA : studentský výkladová slovník. Oxford Advanced Learner s Dictionary, Cambridge Advanced Learner s Dictionary, Longman Exams Dictionary. ANGLIČTINA : Michael Swan. Practical English Usage, Oxford University Press. NĚMČINA : Helbig, G. - Buscha, J. Übungsgrammatik Deutsch. Langenscheidt 2003. NĚMČINA : Hall, K. - Schreiner, B. Übungsgrammatik für Fortgeschrittene. München, Verlag für DEUTSCH 1985. ANGLIČTINA : Pauline Cullen. Vocabulary for IELTS, Cambridge University Press.

Požadavky

Během přípravy ke zkoušce si doktorand/doktorandka podle vlastního výběru (případně po konzultaci se školitelem a examinátorem) zvolí k přečtení odborné texty v rozsahu 250-300 stran; doporučuje se výběr z alespoň dvou publikací, jejichž autorem je rodilý mluvčí. Před závěrečnou ústní zkouškou předkládá doktorand/doktorandka examinátorovi písemné materiály v příslušném cizím jazyce a to v předem stanoveném časovém předstihu (minimálně 10-14 dnů před konáním zkoušky). Předpokládaný rozsah práce: 10-15 stran (např. MS Word, vel. 14, cca 60 úhozů x 30 řádků). Podkladové materiály musí obsahovat:1. odborné curriculum vitae - strukturovaný i souvislý text (max. 2 strany) 2. shrnutí prostudované literatury předkládané ke zkoušce. Texty musí být opatřeny bibliografickými údaji. Případné texty z Internetu musí být uvedeny s bibliografií. 3. výklad vybraných odborných termínů z oblasti tématu disertační práce (5-10 hesel) 4. záměr vlastní odborné práce (disertační práce)

Garant

doc. Mgr. Tomáš Bubík, Ph.D.