Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny české religionistiky II (KRE / DCR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / DCR2 - Dějiny české religionistiky II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Počátky české sociologie náboženství.Náboženská sociologie.Význam sociologie pro teologii.Česká sociologie náboženství (buržoazní provenience do roku 1945).Marxistická kritika náboženství.Vědeckoateistická výchova a vědecký světový názor.Kvantitativní marxistická sociologie náboženství.Úvahy o sekularizaci v době komunistické éry.Náboženské sektářství v době socialismu.Marxistická sociologie náboženství.Sociologie náboženství.K tradici české sociologie náboženství.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní znalosti vývoje oboru zvláště pro období po druhé světové válce.

Literatura

NEŠPOR, Z. Dvojí tradice české sociologie náboženství. Sociologický časopis, 40, 4, s. 447-468., 2004. NEŠPOR, Z. Jaká víra? Současná česká religiozita/spiritualita v pohledu kvalitativní sociologie náboženství. Sociologický ústav AVČR, 2005. LUŽNÝ, D. Řád a moc. Vybrané texty ze sociologie náboženství. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2005. BLÁHA, I. A. Sociologie náboženství. In: Sociologický sborník 1, 3-4: 153-163., 1946. HALÍK, T. Víra a kultura. 1.vyd. Praha: Zvon, 2005.

Požadavky

Pravidelná a aktivní účast studenta na seminářích; student je také povinen být řádně připraven na každý seminář tím způsobem, že bude mít přečtené texty, se kterými se bude na semináři pracovat. Každý ze studentů si také během semestru připraví jednu prezentaci přidělené problematiky.

Garant

doc. Mgr. Tomáš Bubík, Ph.D.