Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny náboženství I (KRE / DNA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / DNA1 - Dějiny náboženství I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Judaismus kanonická literatura, význam kánonu, svátky2) Religio a tradicio v římském myšlení; proměna chápání religio s příchodem křesťanství3) Formování křesťanského biblického kánonu4) Význam kréda a dogmat v křesťanském myšlení, liturgie, význam řeholního života5) Pravoslaví, reformační církve, evangelikální a letniční církve6) Historický vznik a vývoj islámu, dělení islámu šía a sunna7) Islámská věrouka, korán, role duchovenstva ve vybraných směrech islámu8) Vybrané svátky a rituály spojené s islámem9) Islámské právo zdroje, výklad, otázka islámského práva v kontextu současné Evropy10) Stereotypy spojené se současným islámem reflexe jejich vývoje od prvních kontaktůkřesťanství s islámem po současnost11) Islámský reformismus jako reakce na západní koloniální expanzi12) Současná Evropa a islám vybrané problémy

Získané způsobilosti

Student lépe porozumí abrahamovským tradicím a jejich vlivu na současný svět.

Literatura

Kropáček, Luboš. Duchovní cesty islámu. Praha Vyšehrad, 2003. Richard Harries. Dva tisíce let křesťanství. Praha, 2010. ISBN 978-80-7325-221-2.Rendtorff, Rolf:. Hebrejská bible a dějiny. Vyšehrad Praha 2003. &, &. BEINERT, W. Malé dějiny křesťanského myšlení. Kostelní Vydří, 2012. SCHUBERT, K. Židovské náboženství v proměnách věků. Praha, 1999. Hourani, Albert. Dějiny arabského světa: od 7. století o současnost. Praha: nakl. Lidové noviny, 2010. Axworthy, Michael. Dějiny Íránu. Praha, 2009. MENDEL, Miloš; OSTŘANSKÝ, Bronislav; RATAJ, Tomáš. Islám v srdci Evropy. Praha, 2007. Červenková Denisa. Jak se křesťanství stalo náboženstvím. Recepce pojmu religio v Tertuliánově Apologetiku. Praha: Karolinum, 2012. FRANZEN, A. Malé církevní dějiny. Praha: Zvon, 1995. Ayoub, Mahmoud. Redemtive Suffering in Islam. Walter de Gruyter, 1978. Tauer, Felix. Svět islámu. Praha, 2006. TAUER, F. Svět islámu. Dějiny a kultura. Vyšehrad. Praha 2006. Tureček, Břetislav. Světla a stíny islámu. 2007. ISBN 978-80-242-1909-7.Potměšil, Jan. Šaría. Úvod do islámského práva. Praha: Grada, 2012. Rippin, Andrew (ed.). The Islamic World. Routledge, 2008.

Požadavky

K úspěšnému absolvování kurzu se student aktivně účastní přednášek a absolvuje průběžné zkoušení v semestru. V průběhu semestru nastuduje 3 tituly z povinné literatury a 2 tituly z doporučené literatury, včetně kratších textů, které budou zadány v průběhu semestru. Načerpané znalosti budou zhodnoceny v závěrečném testu.

Garant

Mgr. Zuzana Černá, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zuzana Černá, Ph.D.