Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny náboženství II (KRE / DNA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / DNA2 - Dějiny náboženství II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V tomto předmětu se studenti seznámí se základními charakteristikami japonské kultury a tradicemi označovanými jako "náboženské". Hlavní důraz bude kladen na jejich konceptualizaci v západní literature a na způsoby, kterými Západ tvořil znalosti o Asii.I. Exkurz do rozdílů japonské a evropské kulturyII. Vývoj konceptualizace japonských náboženských tradic v západní literatuře*(misionáři 16. století, Kaempfer, osvícenští myslitelé, moderní věda 19. a 20. století)III. Japonské tradice*(bytosti, instituce, rituály, představy a praxe)

Získané způsobilosti

Studenti budou moci nejen obsáhnout informace o méně známých tématech staré i současné japonské náboženské scény, ale také zvažovat vliv konkrétní historické situace na formování interpretací zkušenosti s jinou kulturou.

Literatura

De Roover, Jakob. Incurably Religious? Consensus Gentium and the Cultural Universality of Religion. Numen-International Review for the History of Religions, 61/1: 5-32. 2014. JOHN K.NELSON. A Year in the Life of a Shinto Shrine, University of Washington Press 1996. STUART D.B.PICKEN. Essencials of Shinto, Greenwood Press 1994.

Požadavky

Kurs je zakončen ústní zkouškou. Předpokladem je zvládnutí odpřednášené látky a přečtení libovolné publikace ze seznamu doporučené literatury.

Garant

Mgr. David Bradna

Vyučující

Mgr. David Bradna