Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Indická náboženství I (KRE / INDN1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / INDN1 - Indická náboženství I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod - představení kurzu, základní statistické a geografické informace, problémy studia indických náboženství, pojem hinduismus a diskuse jeho použitelnosti v religionistice.Prehistorie, civilizace v poříčí Indu, problémy s teorií o příchodu Árjů.Védy, panteon bohů a rituál.Upanišady a asketické tradice. Dharma, texty "smrti".Varnášramadharma a čtyři cíle lidského života.Eposy. Historický vývoj od Ašóky do Guptovců.Purány a nástup velkých teistických tradic.Bhakti, púdžá, mandir.Višnuismus - původ, vývoj, školy.Šivaismus - původ, vývoj, školy.Kult bohyně.Tantrismus.

Získané způsobilosti

Kromě nabývání vědomostí budou studenti vedeni k promýšlení specifik moderní doby v indickém kontextu, a také k diskusím o různých rozměrech indických tradic přítomných v Evropě.

Literatura

ZBAVITEL, D. (ed.). Bohové s lotosovýma očima. Hinduistické mýty v indické kultuře tří tisíciletí, 1. vyd. Praha: Vyšehrad, 1986. ZBAVITEL, D. Hinduismus a jeho cesty k dokonalosti, 1. vyd. Praha: Dharma Gaia, 1993. ZBAVITEL, D., VACEK, J. Průvodce dějinami staroindické literatury, 1. vyd. 1996. Bhagavadgíta, Ze sanskrtu přel. Jan FILIPSKÝ a Jaroslav VACEK, 1. vyd., Živá díla minulosti, sv. 80 (2. vydání Votobia, Praha 2000). Praha: Odeon, 1976. informace k další doporučené literatuře u vyučujícího. Mahábhárata aneb Velký boj, Podle staroind. originálu vypráví Vladimír MILTNER, 1. vyd. Praha: Albatros, 1988. VÁLMÍKI, Rámájana, Podle Válmíkiho sanskrtského textu převyprávěl Dušan ZBAVITEL, 1. vyd. Praha: Argo, 2000. Védské hymny, Z védského jazyka přeložil Oldřich FRIŠ, doprovodné slovo Petr VAVROUŠEK, 3. rozšíř. vyd., Prameny hinduismu, sv. 1. Praha: Dharma Gaia, 2000.

Požadavky

Podmínkou pro získání zápočtu je vypracování eseje k jednomu z přednášených témat. Esej by měl vycházet minimálně ze dvou knih ze seznamu doporučené četby (je možné dohodnout se i na jiných publikacích). Minimální rozsah eseje jsou dvě strany A4, termín odevzdání do konce posledního týdne výuky v zimním semestru. Upozornění: znalost témat přednášených v zimním semestru bude součástí souhrnné ústní zkoušky na konci roku (INDN 2).

Garant

doc. Mgr. Martin Fárek, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Martin Fárek, Ph.D.