Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Indická filozofie (KRE / INFI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / INFI - Indická filozofie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod: specifické rysy indického myšlení, důležité problémy a témata, které řešil.Nejstarší myšlení: védské sbírky, upanišady, vjákarana.SámkhjaNjájaVédánta: počátky, důležitá témata, historický nástin.Védánta: advatita, višištádvaita, dvaitádvaita, ačintjabhédábhéda-tattva.Jóga a další z dosud neprobraných sad-daršanůNeortodoxní školy: počátky buddhistického a džinistického myšlení.Buddhistické myšlení před vznikem mahájány I.Buddhistické myšlení před vznikem mahájány II.Počátky mahájánového myšleníRozvoj mahájánových školIndická a západní filosofie

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o problémech, které řešili myslitelé indického subkontinentu. Základní porozumění tématům ukáže také propojenost jednotlivých myšlenkových škol (šesti daršanů, buddhistických a dalších). Jednou z důležitých kompetencí v kursu rozvíjených bude schopnost přijetí radikální jinakosti jiných způsobů myšlení, nežli je náš, a úsilí o porozumění této jinakosti.

Literatura

WILLIAMS, Paul with TRIBE, Anthony. Buddhist Thought. London, 2000. HALBFASS, Wilhelm. India and Europe. An Essay in Understanding. Albany, 1998. STAAL, Frits. Ritual and Mantras. Rules without Meaning. New Delhi. POTTER, Karl (ed.). Encyclopedia of Indian Philosophies, Vol. 11. Advaita Vedanta 800-1200 A.D. New Delhi, 2006. GANERI, Jonardon (ed.). Indian Logic. A reader. Richmond, 2001. BRONKHORST, Johannes (ed.). Mimamsa and Vedanta. Interaction and Continuity. New Delhi, 2007.

Požadavky

Podmínkami k úspěšnému složení zkoušky jsou pravidelná a aktivní účast na semináři, domácí četba každý týden, znalost témat probíraných v semináři a základní literatury.

Garant

doc. Mgr. Martin Fárek, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Martin Fárek, Ph.D.Mgr. Nora Melnikova