Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kořeny moderního židovského myšlení (KRE / KMŽM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / KMŽM - Kořeny moderního židovského myšlení, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V semináři se budou studenti zabývat: 1) událostmi, které vedly ke vzniku státu Izrael a jeho rolí na Blízském východě, 2) strukturou izraelské společnosti, 3) pojmem židovský stát a 4) otázkou židů a nežidů v Izraeli.

Získané způsobilosti

Student si osvojí metodu práce s moderními texty a komentáři, bude schopen se orientovat v současné židovské náboženské i sekulární literatuře, myšlení a obecně současné židovské kultuře.

Literatura

MENDELSSOHN, M. Jerusalem or on Religious Power and Judaism. Waltham, 1983. ČEJKA, M. Judaismus a politika v Izraeli. Brno, 2009. RAVITZKY, A. Messianism, Zionism, and Religious Radicalism. Chicago, 1996. ZOUPLNA, J. Od jišuvu k Izraeli. Praha, 2007. KRUPP, M. Sionismus a stát Izrael. Praha, 1998. FLAPAN, S. The Birth of Israel Myths and Realities. New York, 1987. KOOK, A. I. The Lights of Penitence, Lights of Holiness, The Moral Principles, Essays, Letters, and Poems. Mahwah, 1978. RUBINSTEIN, A. The Zionist Dream Revisited. New York, 1984. BAUER, J. Úvahy o holokaustu. Praha, 2009. AVINERI, Š. Zrození moderního sionismu. Praha, 1999. HERZL, Th. Židovský stát. Praha, 2009. SHAHAK, I. Historie a náboženství Židů. Olomouc, 2005. HROCH, M. Národy nejsou dílem náhody. Příčiny a předpoklady utváření moderních evropských národů. Praha, 2009. ARENDTOVÁ, H. Původ totalitarismu I-III. Praha, 1996. MESSADIÉ, G. Obecné dějiny antisemitismu. Praha, 2000. BIALE, D. Power and powerlesness in Jewish History. New York, 1987. POJAR, M. Stručná historie států - Izrael. Praha, 2009. HAYOUN, M. R. Židovské osvícenství mezi Córdobou a Berlínem, vol 2. Praha, 1998.

Požadavky

Pravidelná příprava pramenných textů, 80% účast a četba sekundární literatury. Zkouška bude probíhat ústní formou nad vylosovaným textem. Na základě přečtené pramenné literatury k probíraným tématům na semináři student text vysvětlí a zasadí ho do širšího kontextu.

Garant

Mgr. Štěpán Lisý, M.A. Th.D.