Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Křesťanství II (KRE / KRE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / KRE2 - Křesťanství II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ježíš Kristus.Prvotní církev.Křesťanství v období patristiky.Středověké křesťanství.Křesťanství v období renesance a reformace.Křesťanství v období osvícenství.Novodobé křesťanství.

Získané způsobilosti

Studenti budou rozumět křesťanské spiritualitě a jejímu vlivu v dějinách Západu. Budou také znát nejvýznamnější křesťanské osobnosti.

Literatura

BEINERT, W. Malé dějiny křesťanského myšlení. Kostelní Vydří, 2012. LANE, T. Dějiny křesťanského myšlení. Praha, 1996. FRÖHLICH, R. Dva tisíce let dějin církve. Praha, 1999. PELIKAN, J. Ježíš v proměnách staletí. Jeho vliv na dějiny, myšlení a kulturu. Kostelní Vydří, 2008. PAWLOWSKY, P. Křesťanství v proměnách dvou tisíciletí. Praha, 1996. FILIPI, P. Křesťanstvo. Historie, statistika, charakteristika křesťanských církví. Brno: CDK, 1998. ISBN 80-85959-35-6.FRANZEN, A. Malé církevní dějiny. Praha, 1992. OTTO, R. Posvátno. Iracionalita v ideji božství a její poměr k racionalitě. Praha, 1998.

Požadavky

Účast na přednáškách je povinná (min. 80%). Zkouška bude ověřovat znalost odpřednášené a písemně prezentované látky, znalost monografie W. Beinerta a znalost Bible. K rozpravě u zkoušky si studenti nastudují také vybrané dílo jednoho z autorů, kteří významně ovlivnili vývoj západního křesťanství.

Garant

Mgr. Vít Machálek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Veronika CivínováMgr. Vít Machálek, Ph.D.