Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Náboženský fundamentalismus (KRE / NAFU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / NAFU - Náboženský fundamentalismus, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Meritorní a metodologické předpoklady, náboženství: definice, třídění.Typologie náboženských postojů včetně fundamentalismu.Fundamentalismus v zacházení s náboženskými prameny.Fundamentalismus v komplexu sektářských znaků.Americký protestantský fundamentalismus - původ termínu.Fundamentalistické tendence v jiných křesťanských církvích.Fundamentalismus v ostatních abrahámovských náboženstvích.Boj proti fundamentalismu (antikultovní a kontrakultovní organizace).Rizika a naděje současné religiozity.Ochrana náboženských minorit a ochrana občanů před náboženskými riziky.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní vědomosti týkající se aktuálních témat souvisejících s náboženským fundamentalismem, a také budou rozvíjet své schopnosti prezentovat před širším publikem.

Literatura

KŘEMEN, P. Boj se sektou: o sektě, která tragicky poznamenala život herečky. Praha : Duel, 1997. Kol.: Bible. Slovo Boží nebo lidské? Watch Tower and Tract Society. Brooklyn, 1995. Kol.: Rozmluvy z Písem, Watch Tower and Tract Society. Brooklyn, 1993. Kol.: Sekty a nová náboženská hnutí. Dokumenty katolické církve 1986 - 1994. Praha: Zvon, 1997. PORTERFIELDOVÁ, K, M. O sektách. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1997. DAŇHEL, M. Soudobé náboženské sektářství. Praha: Sekretariát pro věci církevní, 1979. HOLE, G. Fanatismus :sklon k extrému a jeho psychologické kořeny. Praha: Portál, 1998. MENDEL, M. Islámská výzva :z dějin a současnosti politického islámu. Brno: Atlantis, 1994. KROPÁČEK, L. Islámský fundamentalismus. Praha: Vyšehrad, 1996. LYON, D. Ježíš v Disneylandu. Náboženství v postmoderní době. Praha: Mladá fronta, 2002. Kol.: Malý slovník sekt. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 1998. MOTAK, D. Nowoczesnosci fundamentalizm. Ruchy antymodernistyczne w Chrzescijanstwie. 2002. MRÁZEK, M. Pojem "sekta" a jeho alternativy v sociologii a religionistice. 2002. ŠTAMPACH, O. I. Sekty a nová náboženská hnutí - naděje a rizika. Praha: Oliva, 1994.

Požadavky

Při individuální ústní zkoušce, budou otázkami témata přednášek. Ke zkoušce student přinese stručné anotace přečtené doplňkové literatury k tématu podle seznamu v sylabu nebo podle dohody s vyučujícím; musí jít o aspoň čtyři tituly.

Garant

doc. ThDr. Ivan Štampach

Vyučující

doc. ThDr. Ivan Štampach