Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Novopohanství I (KRE / NPO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / NPO1 - Novopohanství I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probíraných témat (nekoresponduje s počtem jednotlivých přednášek)Úvodní hodina - kdo to jsou novopohané a co je to novopohanství?Judaismus, idolatrie a ranná církev, křesťanská teologie a vznik konceptu pohanství.Historicko-teoretický vývoj konceptu pohanství od antiky po vznik religionistiky.Vznik novopohanství a jeho současné akademické studium (Pagan Studies).Téma původu (historicity) novopohanských rituálních praktik a idejí - příklad novodobého čarodějnictví (wicca).Novopohanství a New Age.Novopohanství v České republice - historický vývoj, přehled skupin a proměny novopohanské scény.Sociologie novopohanských skupin - novopohanství jako specifická subkultura, výzkum v novopohanských skupinách.Institucionalizační tendence v novopohanství - srovnání americké a české scény.Vliv křesťanství na novopohanství.

Získané způsobilosti

Studenti získají teoretické i faktografické informace o vzniku a vývoji konceptu pohanství. Budou uvedeni do současného akademického studia novopohanství a metod jeho výzkumu. Získají přehled o současné novopohanské scéně v České republice i zahraničí.

Literatura

Balagangadhara, S.N.: . Heathen in His Blindness: Asia, the West, and the Dynamic of Religion. Brill, Leiden, 1994. Davy, Barbara Jane. Introduction to Pagan Studies. Lanham: Altamira Press, 2006. ISBN 9780759108189.Aitamurto, Kaarina. Modern Pagan and Native Faith Movements in Central and Eastern Europe. Durham: Acumen Publishing, 2013. ISBN 9781844656622.Kelly, Aidan. Inventing witchcraft: a case study in the creation of a new religion. Leicestershire: Thoth Publications, 2007. ISBN 9781870450584.DODDS, E. R. Pohané a křesťané ve věku úzkosti. Praha : Petr Rezek, 1997.

Požadavky

Aktivní účast na výuce.Pravidelná docházka (povoleny 2 absence).Úspěšné absolvování ústní zkoušky.

Garant

Mgr. Pavel Horák