Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná a kontextová religionistika (KRE / OKREL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / OKREL - Obecná a kontextová religionistika, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy k této části státní závěrečné zkoušky jsou na http://religionistika.upce.cz/data/File/Studium/bc/bc-otazky-kre-upce-2011-.pdf

Získané způsobilosti

předmět státní závěrečné zkoušky

Literatura

Paden, E. William. Bádání o posvátnu. Náboženství ve spektru interpretací. MU Brno, 2002. Zbavitel, Dušan (ed.). Bohové s lotosovýma očima. Hinduistické mýty v indické kultuře tří tisíciletí. 1. vyd., Praha, Vyšehrad 1986. Kepel, Gilles. Boží pomsta. Atlantis, 1996. Carrithers, Michael. Buddha, 1. české vyd., Praha, Odeon, 1994 (z angl. originálu The Buddha, Oxford University Press, Oxford, 1983, přel. S. Pošustová-Menšíková). Williams, Paul, Tribe Anthony. Buddhist Thought: A Complete Introduction to the Indian Tradition, 1st ed., London, Routledge, 2000. Filipi, Pavel. Církev a církve. CDK, Praha, 2000. Armstrongova, Karen. Dějiny Boha. Argo, Praha 1996. Horyna, Břetislav a Pavlincová, Helena. Dějiny religionistiky. Antologie. Nakladatelství Olomouc, Olomouc 2001. Kropáček, Luboš. Duchovní cesty islámu. Vyšehrad, Praha 1993. Waldenfels, Hans. Fenomén křesťanství dnes. Vyšehrad, Praha 1999. Horyna, Břetislav, Pavlincová, Helena. Filosofie náboženství. Pokus o typologii. MU Brno 1999. Zbavitel, Dušan. Hinduismus a jeho cesty k dokonalosti. 1. vyd., Praha, Dharma Gaia, 1993. Mendel, Miloš. Islámská výzva. Z dějin a současnosti politického islámu. Atlantis, Brno 1994. Küng, Hans, van Ess, Josef. Křesťanství a islám. Vyšehrad 1998. Filipi, Pavel. Křesťanstvo. CDK, Praha, 1998. Lužný, Dušan. Náboženství a moderní společnost. MU Brno 1999. Štampach, Odilo I. Náboženství v dialogu. Kritické studie na pomezí religionistiky a teologie. Portál, Praha 1998. Hanuš, Jiří (eds.). Náboženství v době společenských změn. MPÚ, Brno 1999. Heller Jan, Mrázek Jiří. Nástin religionistiky. Kalich, Praha 2004. Lužný, Dušan. Nová náboženská hnutí. MU Brno 1997. Skalický Karel. Po stopách neznámého Boha. Náboženství a Bůh v novodobém religionistickém badání. Aula a Křesťanská akademie v Římě, Praha 1994. Maier, Hans. Politická náboženství. CDK, Praha 1999. Zbavitel, Dušan a Jaroslav Vacek. Průvodce dějinami staroindické literatury. 1. vyd., Třebíč, Arca JiMfa, 1996. Lopez, S. Donald. Příběh buddhismu. Průvodce dějinami buddhismu a jeho učením, 1. české vyd., Brno, Barrister & Principal, 2003 (z angl. originálu Buddhism. An Introduction and Guide, Penguin Books Ltd., London, 2001, přeložila Lenka Borecká). Küschel, K.-J. Spor o Abrahama. Co židy, křesťany a muslimy rozděluje a co je spojuje. Vyšehrad, Praha, 1997. Robbers, Gerhard. (ed.). Stát a církev v zemích EU. Academia, Praha 2001. Tretera, Jiří R. Stát a církve v České republice. Karmelitánské nakladatelství 2002. Much, T., Pfeifer, K. Svár bratří v domě izraelském. Themis, Praha 2000. Küng, Hans. Světový étos pro politiku a hospodářství. Vyšehrad, Praha 2000. Horyna, Břetislav. Úvod do religionistiky. Oikúmené, Praha 1994. Miltner, Vladimír. Vznik a vývoj buddhismu, 1. vyd., Praha, Vyšehrad, 2001. Waardenburg, Jacques van. Waardenburg, Jacques van. Barša, Pavel. Západ a islamismus. CDK, 2001.

Požadavky

a) SZZk budou probíhat ve třech termínech: přibližně v posledním květnovém, prvním zářijovém týdnu a v posledním lednovém týdnu. Na první termín se studenti přihlásí nejpozději do 31. března stávajícího roku, na druhý termín do 30. června téhož roku a na třetí termín 30. listopadu téhož roku. Pro odevzdání diplomových prací platí stejné termíny.b) SZZK se budou skládat z obhajoby bakalářské práce a z ústní zkoušky, při které si student vytáhne tři z níže uvedených tematických okruhů, z nichž si dva vybere a o nich bude hovořit. Souhrnně celá zkouška bude trvat jednu hodinu.c) Termíny odevzdání bakalářských prací jsou totožné s termíny pro přihlášení k SZZK.