Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie náboženství (KRE / PSNA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / PSNA - Psychologie náboženství, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do studia psychologie náboženství.Historická perspektiva psychologie náboženství.Dějiny psychologie a přehled psychologických směrů.Náboženství v pohledu psychoanalýzy (S. Freud).Náboženství v pohledu analytické psychologie (C. G. Jung).Náboženství v pohledu humanistické psychologie (E. Fromm, A. H. Maslow, G. W. Allport).Náboženství v pohledu logoterapie (V. E. Frankl).Náboženství v pohledu transpersonální psychologie (S. Grof).Náboženství a vývojová psychologie.Náboženství a psychologie osobnosti.Náboženství a sociální psychologie.Náboženství jako prožitek.

Získané způsobilosti

Student bude schopen využívat psychologických přístupů k náboženství v rámci religionistického bádání. Předmět mu také usnadní uchopení a interpretaci náboženských prožitků.

Literatura

ŘÍČAN, P. Psychologie náboženství. Praha, 2002. ŘÍČAN, P. Psychologie náboženství a spirituality. Praha, 2007. HOLM, N. G. Úvod do psychologie náboženství. Praha, 1998. ŘÍČAN, P. Cesta životem. Praha, 2006. SKALICKÝ, K. Po stopách neznámého Boha. Svitavy, 1999. DRAPELA, V. J. Přehled teorií osobnosti. Praha, 1997. ŘÍČAN, P. Psychologie náboženství a spirituality. Praha, 2007. STŘÍŽENEC, M. Súčasná psychológia náboženstva. Bratislava, 2001. SKALICKÝ, K. V zápase s posvátnem. Brno, 2005.

Požadavky

Podmínkou připuštění ke zkoušce je vypracování eseje na zvolené téma a písemných resumé obou titulů základní literatury. Zkouška je ústní a studující při ní musí prokázat přehled v tématech probíraných v jednotlivých přednáškách i hlubší znalost problematiky, kterou se zabýval ve svém eseji. Účast na přednáškách je povinná (min. 80%).

Garant

Mgr. Vít Machálek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vít Machálek, Ph.D.