Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Směry a školy v současné religionistice (KRE / PSSR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / PSSR - Směry a školy v současné religionistice, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vývoj vědecké metody, specifičnost metody humanitních věd a zvláště religionistiky, paradigmatické změny západní kulturyPřehled interpretací uplatňovaných na religionistické scéně v širokém smyslu, pokus o nástin systematiky (např. "čistá" deskripce, sociobiologie, ekonomie, filosofické interpretace, fenomenologie, perennialismus)

Získané způsobilosti

Kurs doplňuje a rozvíjí dosavadní metodologické znalosti a dovednosti studentů.

Literatura

HORYNA, B., PAVLINCOVÁ, H. Dějiny religionistiky. Olomouc, 2001. SKALICKÝ, K. V zápase s posvátnem. CDK, Brno, 2005. FROMM, E. Budete jako bohové. Radikální interpretace Starého zákona a jeho tradice. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1993. ARMSTRONGOVÁ, K. Dějiny Boha. Praha: Argo, 1996. SCHAEFFLER, R. Filosofie náboženství. Praha: Academia, 2003. SCHUON, F. Form and Substance in the Religions. World Wisdom Inc.,Bloomington, 2002. ARCHIATI, P. Great Religions. Pathways to Our Innermost Being, Temple Lodge. Londýn, 1998. ELIADE, M. Iniciace, rituály, tajné společnosti. Mystická zrození. Brno: Computer Press, 2004. KÜNG, H., BECHERT, H. Křesťanství a buddhismus. Praha: Vyšehrad, 1998. KÜNG, H., STIETENCRON, H. von. Křesťanství a hinduismus. Praha: Vyšehrad, 1997. KÜNG, H., ESS, J. van. Křesťanství a islám. Praha, 1998. KÜNG, H., CHING, J. Křesťanství a náboženství Číny. Praha: Vyšehrad, 1999. literatura k referátům. HOŠEK, P. Na cestě k dialogu. Praha: Návrat domů, 2005. HELLER, J., MRÁZEK, J. Nástin religionistiky. Uvedení do vědy o náboženstvích. Praha: Kalich, 2004. GIRARD, R. Obětní beránek. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1997. WEHR, B. Posvátná svatba. Fabula, Hranice, 2005. FOX, M. Příchod kosmického Krista. Uzdravení Matky Země a počátek globální Renesance. Brno: CDK, 2004. SMITH, H. Světová náboženství. Po stopách moudrosti předků. Praha: Knižní klub, 1995. SKALICKÝ, K. V zápase s posvátnem. Brno: CDK, 2005. DERRIDA, J. Víra a vědění. Století odpuštění. Praha: Mladá fronta, 2003. PERTOLD, O. Základy všeobecné vědy náboženské, Jan Š. Šnajdr, bez vročení. Kladno.

Požadavky

Předpokladem zápočtu je aktivní účast (referáty s četbou, moderování diskuse); každý student předloží na konci semestru přehled četby, pokud jde o knihu, ke které měl referát, stačí bibliografické údaje a datum referátu, jinak jedna normostránka (1800 znaků) na jednu knihu, minimálně čtyři knihy z dále uvedené literatury.

Garant

doc. ThDr. Ivan Štampach