Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sanskrt I (KRE / SAN1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / SAN1 - Sanskrt I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Několik úvodních slov o sanskrtu: stále živý a produktivní jazyk, obzory, které jeho znalost otevírá, místo mezi indoevropskými jazyky, vývoj, struktura a charakteristika klasického sanskrtu.Hláskový systém, výslovnost, písmo.Procvičování písma. Slovesa 1.třídy - aktivum prézenta.Osobní zájmena v nominativu. Skloňování a-kmenů podstatných jmen rodu mužského a středního.Sandhi - první část. Slovesa 4., 6. a 10. třídy - aktivum prézenta. Zápor a některé spojky.Opakování. Pády podstatných jmen - význam, použití.Pády podstatných jmen - dokončení.Imperfektum a imperativ aktivních sloves.Optativ aktivních sloves.Skloňování osobních zájmen.Opakování. Skloňování podstatných jmen ženského rodu (a-kmeny).Skloňování podstatných jmen ženského rodu (i-, u-kmeny).Další zájmena.

Získané způsobilosti

Studenti budou vedeni k pravidelnosti a disciplíně v přípravě, kterou náročný jazyk zejména ze začátku vyžaduje. Získají základní znalosti gramatické struktury, písma a jednodušší gramatiky sanskrtu.

Literatura

Studenti budou mít k dispozici kopie příslušných pasáží učebnice. DESHPANDE, M. M. Samskrtasubodhini. A Sanskrit Primer. University of Michigan, 2001.

Požadavky

Účast na kursu - maximálně dvě absence, jinak je nutné vše nahradit zadanou domácí prací.Vypracovávání zadaných úkolů na každou další lekci, nesplnění zadaných úkolů toleruji dvakrát, ze závažných důvodů.Dosažení minimálního počtu bodů z písemného testu na konci semestru.

Garant

doc. Mgr. Martin Fárek, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Martin Fárek, Ph.D.