Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná religiozita I (KRE / SRE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / SRE1 - Současná religiozita I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Religiozita, specifikace její současnosti, přehled tematiky, metodologické otázky.Vývoj české religiozity v historickém přehledu, směrem k současnosti.Právní postavení náboženských subjektů v ČR a EU v současnosti.Náboženská mapa současného světa v globálním pohledu.Pravoslaví ve světě a u nás, osobnosti, pravoslavní na Západě.Římskokatolická církev, současné směry a diskuse mezi nimi.Ostatní církve katolického typu.Tři hlavní větve reformace, jejich současný stav, směry, tendence.Dědictví radikální reformace.Ekumenické hnutí, ekumenismus "zdola", ekumenické instituce a aktivity.Atypické směry navazující na křesťanství.Novověký judaismus, hlavní proudy.Islám v současnosti, zejména v západním světě.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o zastoupení hlavních náboženských směrů v současném světě, o vývojových trendech v nich a o současnosti tradiční západní religiozity. Předmět podpoří jeho schopnost orientovat se v situacích, které se současnou religiozitou souvisí, např. v publicistické, poradenské a jiné podobné práci s hlavními náboženskými směry.

Literatura

nullFILIPI, P. Křesťanstvo, Centrum pro studium demokracie a kultury. Brno, 1996. DERIDA, J. Víra a vědění. Praha: Mladá fronta, 2003. PUTNA, M. C. My poslední křesťané. Praha: Herrmann a synové, 1994. HANUŠ, J. Náboženství v době společenských změn. Brno: Mezinárodní politologický ústav MU, 1999. SAK, P. Proměny české mládeže. Praha: Petrklíč, 2000. YATES, F. A. Rozenkruciánské osvícenství. Praha: Pragma, 2000. ROBBERS, G. (ed.). Stát a církev v zemích EU. Praha: Academia, 2002. TRETERA, J. R. Stát a církve v České republice. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2002. PALOUŠ, R. Světověk. Praha : Vyšehrad, 1990. KUNG, H. Světový étos pro politiku a hospodářství. Praha: Vyšehrad, 2000.

Požadavky

V posledním týdnu semestru proběhne test nastudovaných vědomostí formou 20 otázek s třemi možnostmi odpovědi v rozsahu základní studijní literatury a odpřednášené látky. K testu student dodá anotace nejméně tří titulů prostudované doplňkové literatury, nejméně tři celé stránky textu.

Garant

Mgr. Zuzana Černá, Ph.D.doc. ThDr. Ivan Štampach

Vyučující

Mgr. Zuzana Černá, Ph.D.doc. ThDr. Ivan Štampach