Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná religiozita II (KRE / SRE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / SRE2 - Současná religiozita II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kritika náboženství zevnitř a zvenčí, sekularizace, ateizmus.Pokus o charakteristiku postmoderního paradigmatu.Přehled směrů současné religiozity podle zdroje, religiozita a spiritualita.Prehistorie hermetismu, Hermovský soubor, renesanční hermetismus.Novověký hermetismus, magie, alchymie, astrologie.Rosikruciánství od objevení RC literatury podnes, svobodné zednářství, martinismus, magické řády.Návraty k archaickým náboženstvím, novošamanismus.Návraty k předkřesťanským náboženstvím Keltů, Germánů a SlovanůHinduistické směry v současné religiozitě, jóga, bhaktové, neovédanta.Buddhistické směry v současné religiozitě.Náboženský extremismus, násilí a náboženství, protisektářské aktivityMezináboženské vztahy, modely, postdialogické vztahy.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o zastoupení současných alternativních náboženských směrů u nás. Předmět podpoří jeho schopnost orientovat se v situacích, které se současnou religiozitou souvisí, např. v publicistické, poradenské a jiné podobné práci s alternativními duchovními skupinami, náboženskými minoritami apod., a přispětr k jejich dialogu a spolupráci s jinými náboženskými a sekulárními skupinami.

Literatura

BURCKHARDT, T. Alchymie. Praha: Malevern, 2004. MRÁZEK, M. Děti modrého boha. Praha: Dingir, 2000. VOJTÍŠEK, Z. Encyklopedie náboženských směrů a hnutí v České republice. (od kapitoly III., s. 140 do konce). Praha: Portál, 2004. FONTANA, D. Kniha meditačních technik. Praha: Portál, 1998. GROFOVI, S. a CH. Krize duchovního vývoje. Praha: Chvojkovo nakladatelství, 1999. HANUŠ, J. Náboženství v době společenských změn. Brno: Mezinárodní politologický ústav MU, 1999. LUŽNÝ, D. Nová náboženská hnutí. Brno: Masarykova univerzita, 1997. KUHN, T. Struktura vědeckých revolucí. Praha: OIKOYMENH, 1997. PALOUŠ, R. Světověk. Praha: Vyšehrad, 1990. BOR, D. Ž. Zlatý a železný věk, aneb o vycházení světa z potopy, nebi, ráji a podsvětí. Praha: Trigon, 1992.

Požadavky

Zkouška v letním semestru bude mít obvyklou podobu individuální ústní zkoušky ve zkouškovém období z látky za SRE1 i SRE2. Student přinese ke zkoušce anotace aspoň čtyř přečtených titulů doplňkové literatury, jiných, než v zimním semestru za SRE1, tedy celkem minimálně 7200 znaků.

Garant

Mgr. Zuzana Černá, Ph.D.doc. ThDr. Ivan Štampach

Vyučující

Mgr. Zuzana Černá, Ph.D.doc. ThDr. Ivan Štampach