Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tolerance a dialog mezi světovými nábože (KRE / TDSN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / TDSN - Tolerance a dialog mezi světovými nábože, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář bude zahájen dvěma dvouhodinovými přednáškami na téma mezináboženských vztahů a od třetího setkání bude pokračovat komentovanou četbou v češtině dostupné literatury k různým podobám mezináboženských vztahů. Na každé takové seminární setkání dostanou dva studenti předem zadané texty, které uvedou, ze kterých se společně budou číst a v diskusi komentovat vybrané části. Součástí semináře může být místo jednoho pravidelného setkání podle rozvrhu sobotní výlet do Sázavy a návštěva tamního centra Prokopios nadace Světový étos a setkání s jeho pracovníky. Na seminář budou zváni k diskusi osobnosti zaměřené na mezináboženský dialog, ať křesťané (ThDr. Pavel Hošek z ETF, PhDr. Zdeněk Vojtíšek) nebo čeští příslušníci jiných náboženství (Ašin Ottama, Jikan Kodo, Leo Pavlát, Irena a Vojtěch Havlovi, Roman Raczyński).Mezináboženské vztahy z hlediska religionistiky a teologie (historie vztahů, modely, dialog, protidialogické postoje, místo křesťanství)Historie a současná praxe mezináboženského dialogu (židovsko-křesťanský dialog, abrahámovská ekuména, Světový étos - úvodní přehled, meditační hnutí a dialog, hlubinný ekumenismus, interspiritualita, "vnitronáboženský" dialog)

Získané způsobilosti

Smyslem kurzu je poskytnout základní orientaci v náboženských reáliích a teoriích náboženství, ale také připravit jeho absolventy na setkávání s lidmi různých náboženských tradic - na profesionální či občanské úrovni - a porozumění jejich vidění světa a životním zvyklostem.

Literatura

KENNEDY, R. E. Zen Spirit, Christian Spirit: The Place of Zen in Christian Life. New York, 1997. kol. Antroposofie a křesťanství. Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří, 1997. kol. Dialog křesťanů a Židů. Praha: Společnost křesťanů a Židů a Vyšehrad, 1999. kol. Esoterik der Weltreligionen. Dornach: Verlag am Goetheanum, 2001. WALDENFELS, H. Fenomén křesťanství. Praha: Vyšehrad, 1999. JOHNSTON, W. Hledání nové spirituality. Praha: Portál, 1997. KUNG, H., BECHERT, H. Křesťanství a buddhismus. Praha: Vyšehrad, 1998. KUNG, H., STIETENCRON, H. von. Křesťanství a hinduismus. Praha: Vyšehrad, 1997. KUNG, H., ESS, J. van. Křesťanství a islám. Praha: Vyšehrad, 1998. KUNG, H., CHING, J. Křesťanství a náboženství Číny. Praha: Vyšehrad, 1999. LAPIDE, P., PANIKKAR, R. Míníme téhož Boha?. Praha: Vyšehrad, 2003. HOŠEK, P. Na cestě k dialogu, Návrat domů. Praha, 2005. TRACY, D. Plurality and Ambiguity, Hermeneutice, Religion, Hope. San Francisco: Harper and Row, 1987. KUNG, H., KUSCHEL, K. J. Prohlášení ke světovému étosu. Brno: CDK, 1997. FOX, M. Příchod kosmického Krista. Uzdravení Matky Země a počátek globální. CDK, 2004. kol. Religions in Contact. Brno: Česká společnost pro studium náboženství (s. 1 - 63), 1996. kol. Slovník židovsko-křesťanského dialogu. Praha: OIKOYMENH, 1994. GRIFFITHS, B. Sňatek mezi Východem a Západem. Brno: Cesta, 1997. KUSCHEL, K. J. Spor o Abraháma. Praha: Vyšehrad, 1997. KUNG, H. Světový étos - projekt. Zlín: Archa, 1992. KUNG, H. Světový étos pro politiku a hospodářství. Praha: Vyšehrad, 2000. TRETERA, J. R. Synagoga a církve kdysi a dnes. Praha: Jan Krigl, 1994. PANIKKAR, R. Trojice. O mystické sounáležitosti lidské zkušenosti. Brno: Cesta, 1998. PRUDKÝ, M. Zvláštní lid Páně, křesťané a židé. Brno: CDK, 2000. ŠTAMPACH, O. I. Život, Duch a všechno. Duchovní směry nového věku. Tišnov: Sursum, 1994.

Požadavky

Předpokladem zápočtu je aktivní účast (referáty s četbou, zprostředkování návštěvy hosta, moderování diskuse); každý student předloží na konci semestru přehled četby, pokud jde o knihu, ke které měl referát, stačí bibliografické údaje a datum referátu, jinak jedna normostránka (1800 znaků) na jednu knihu, minimálně čtyři knihy.

Garant

doc. ThDr. Ivan Štampach