Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vizuální křesťanské umění (KRE / VKRU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / VKRU - Vizuální křesťanské umění, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Uvedení do "kunsthistorie" jako oboru a jejích základních metod a problémů.Obraz a předobraz - Antická filosofie a její vztah k umění s důrazem na Platóna a novoplatonismus.Ikonoklasmus a ikonodulieSedmý ekumenický koncil v kontextu k předcházejícím.Dějiny ikonopisectví - vznik ikon, jejich raná podoba, význam formy, ikonostas a pravoslavný chrámZápadní církev a náboženský obraz - od románského umění, přes gotiku ke vstupu "naturalismu" renesance a baroka. Protestantismus a ikonoklasmus.Andrej Tarkovskij - Andrej Rublev

Získané způsobilosti

Rozšíření interpretačních rovin při studiu křesťanství a jeho "vizuálních podob".

Literatura

Brown, P. Autorita a posvátné. aspekty christianizace římského světa. Praha, 1995. Egon Sendler. Ikona - obraz Neviditelného : prvky teologie, estetiky a techniky. Olomouc : Refugium Velehrad-Roma, 2011. Matoušek, A. Posvátný obraz a zobrazení posvátného. Sborník z kolokvia konaného 16. 4. 1994 v pražském Emauzském klášteře. Praha : Křesťanská akademie, 1995. Royt, Jan. Slovník biblické ikonografie. Praha, 2006. Panofsky, E. Význam ve výtvarném umění. , Praha : Malvern : Academia, 2013. Alain Besançon; přeložila Nora Obrt. Zakázaný obraz : intelektuální dějiny obrazoborectví. Brno : Barrister & Principal, 2013. Koch, Wilfred. Evropská architektura Encyklopedie evropské architektury od antiky po současnost. Praha, 1998. Gombrich, E. H. Gombrich, E. H. Praha, 1985. sestavili J.B. Lášek. Ikona v ruském myšlení 20. století : sborník statí a studií. Červený Kostelec : Pavel Mervart, 2011. Adam, Adolf. Liturgický rok. Praha, 1999. Hall, James. Slovník námětů a symbolů ve výtvarném umění. Praha, 1991. Ryneš, Václav. Světci v umění. Roztoky, 1971. Chatelet, Albert a kol. Světové dějiny umění. Larousse. Praha, 1990. Ladislav Kesner. Vizuální teorie : současné angloamerické myšlení o výtvarných dílech. Jinočany : H & H, 1997. Baleka, Jan. Výtvarné umění. Výkladový slovník. Praha, 1997.

Požadavky

Podmínkou pro získání zápočtu je vypracování eseje (zaměřené na jedno z přednášených témat) v rozsahu tří až pěti normostran. Termín odevzdání práce je do konce posledního týdne výuky semestru.

Garant

Mgr. Veronika Civínová