Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané otázky ze západního esoterismu (KRE / VOZE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / VOZE - Vybrané otázky ze západního esoterismu, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V průběhu semestru budeme řešit 4 velká témata:1) Západní esoterní tradice a esoterismus - úvod do kurzu.2) Posvátné mužství a ženství perspektivou genderu a sociálního konstruktivismu.3) Šamanismus a česká "lidová" esoterika aneb "když je každý šamanem..."4) Spory astrologie vs. astronomie - analogie dlouhotrvající diskuse na téma věda x víra.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s méně obvyklými fenomény na české i mezinárodní religiózní scéně, budou schopni dané fenomény zařadit do kontextu a analyzovat. Rovněž získají základní přehled v některých, méně často užívaných teoriích a metodách v religionistice.

Literatura

http://technet.idnes.cz/duel-astrolog-gelnar-redaktor-kasik-veda-pseudoveda-astrologie-psb-/veda.aspx?c=A140728_155136_veda_pka#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-boxhttp://www.ulozto.cz/xg7wPLK/duch-doby-igor-chaun-cesta-duchovniho-hledani-avihttp://cestapravehomuze.cz/motlitba-za-muze-a-cesky-narod/Oboler, R. Negotiating Gender Essentialism in Contemporary Paganism. The Pomegranate 12.2 (2010) 159-184, 2010. nullBužeková, Tatiana. Posvätná ženskosť a autorita: rodová stratifi kácia neošamanských skupín. Cargo (2012), Vol. 10, No. 1?2, 2012. Thomas, Paul. Re-Imagining Inanna: The Gendered Reappropriation of the Ancient Goddess in Modern Goddess Worship. [The Pomegranate 6.1 (2004) 53-69, 2004. Wallis, Robert J. Shamans/neo-Shamans: Ecstasy, Alternative Archaeologies, and Contemporary Pagans. London?; New York: Routledge, 2003. Znamenski. The beauty of the primitive: shamanism and the Western imagination. Oxford, 2007. Thagard, P. Why Astrology is a Pseudoscience. Proceedings of the Biennial Meeting of the Philosophy of Science Association, 1978.

Požadavky

V seminářích se budeme zabývat diskusí nad texty, které si studenti k tématu přečtou doma. V kurzu budeme sledovat i videonahrávky, jejichž analýza bude společným úkolem pro všechny v rámci daného semináře.Všichni studenti si přečtou na každý seminář zadaný text k danému tématu. Jeden ze studentů na každé hodině odpresentuje hlavní myšlenky daného textu dle svého výběru (budeme pracovat klasickým způsobem práce na seminářích jak jsou studenti zvyklí z kurzu RELI apod.)Vybrané texty jsou ve studijních materiálech, jejich výběr a pořadí presentujících bude upřesněno během úvodního setkání.Udělení zápočtu je podmíněno:- pravidelnou docházkou (povoleny 2 absence)- presentací klíčových myšlenek daných textů v semináři- aktivní zapojení do diskuse v semináři

Garant

Mgr. Pavel Horák