Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologie areálů: Čína (KSV / ANCI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ANCI - Antropologie areálů: Čína, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

BLOK 1 Čína jako kulturně-geografický areál1. Vnitřní diverzita Číny - kulturně-geografický úvod do studia Číny2. Orientalismus a Edward Said, occidentalismus a orientální orientalismus v Číně3. Od maoismu k socialismu s čínskými specifiky - politický, demografický a kulturní vývojBLOK 2 Čína z různých perspektiv4. Environmentální antropologie Číny - přírodní prostředí jako determinant i jako oběť čínského politického, společenského a kulturního vývoje5. Urbánní versus rurální - čínská města jako asijský fenomén, rozevírání nůžek z antropologické perspektivy6. Sakrální versus profánní - vyznání a církve v současné Číně7. Antropologie každodennosti - kulturní normy společnosti po kulturní revoluci8. Společnost jako experiment - příkladové studie sociálních experimentůBLOK 3 Čína a její etnické složení9. Etnické teorie, etnicita a nacionalismus v čínském a dálněvýchodním kontextu10. (Ne)etnické stereotypy o a v současné Číně11. Přehled hlavních etnických menšin, etno-kulturních areálů a etnických hnutí12. Čínská diaspora13. Stručný komparativní pohled na "jiné" Číny - Taiwan, Hongkong, Singapur

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu bude schopen základní antropologické orientace v čínském areálu a interkulturní komparace. Získá přehled o aktuální situaci v regionu, hlavních teoretických specifikách regionu a bude schopen kritického myšlení a nestereotypního vnímání regionu.

Požadavky

Studenti musí splnit tři části zkoušky, přičemž každou část musí splnit alespoň na 50 %.1. Písemný test - 40 % hodnoceníPísemný test kontroluje znalosti získané z kurzu - pokrývá všechny přednášené oblasti, povinnou literaturu a je primárně koncipován jako otázky s omezeným okruhem odpovědí (odpovědi ABC, spojování odpovědí, jednoslovné či jednovětné odpovědi). Termín testu je součástí ústního zkouškového termínu.2. Písemná práce - 30 % hodnoceníJedná se o práci na 3-4 normostrany (tj. 3-4x 1800 znaků vč. mezer) na studentem zvolené téma. Téma se musí vázat k někeré z přednášek, nebo musí být schváleno přednášejícím. Vyžaduje se hlubší zájem studenta o zvolené téma, které prokáže nastudováním příslušné literatury. Práce musí obsahovat všechny potřebné náležitosti (anotaci, citace, seznam literatury aj.). 3. Ústní zkouška - 30 % hodnoceníÚstní zkouška slouží k ústní obhajobě tématu, které si student zvolil na písemnou práci - jedná se tedy o ústní zkoušku formou diskuze a obhajoby. Hodnotí se orientace studenta ve zvoleném tématu, schopnost obhajoby vlastních názorů, schopnost propojit informace v širším rámci.

Garant

PhDr. Adam Horálek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Adam Horálek, Ph.D.