Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologie areálů: Magreb (KSV / ANMA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ANMA - Antropologie areálů: Magreb, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení studia, základní terminologie. Historie Berberů důležitá pro pochopení současné situace.Tři berberofonní populace jako tři různé modely odolání procesu arabizace.Pierre Bourdieu a jeho kabylské etnologické studie.Příbuzenství a rodina, preferenční sňatek, role členů rodiny.Islám.Výroční a rodinná obřadnost.Clifford Geertz a jeho komparativní studie Islam Observed.Ernest Gellner a jeho studie týkající se antropologie Maghrebu.Studie týkající se antropologie Maghrebu - přehled a shrnutí (Berque, Bourdieu, Sayad, Gellner, Geertz, Rabinow).Saidův Orientalismus a jeho kritika (Lewis, Gellner).Rozdílná konstrukce národních identit (Maroko, Alžírsko, Tunisko).Berberské emancipační hnutí: historie a současnost.Emigrace z Maghrebu - historický a geografický kontext, aktuální problémy současnosti.

Získané způsobilosti

Studenti budou po absolvování kurzu budou reflektovat aktuální problémy Maghrebu, zasadit je do historického kontextu a osvětlit je z antropologického hlediska.

Literatura

PANTŮČEK, S. "Arabština versus francouzština. Alžírské hledání identity". Praha: Nový Orient 3/1994, 1994. PANTŮČEK, S. "Co víme o Berberech". Praha: Nový Orient 1/2000, 2000. HRBEK, I. a kol. Dějiny Afriky I,II. Praha: Svoboda, 1966. KROPÁČEK, L. Duchovní cesty islámu. Praha: Vyšehrad, 1992. DENNY, F.M. Islám a muslimská obec. Praha: Prostor, 1999. PETRÁČEK, K. Islám a obraty času. Praha: Svoboda, 1969. GEERTZ, C. Islam observed. Chicago: University of Chicago Press, 1968. KROPÁČEK, L. Islámský fundamentalismus. Praha: Vyšehrad, 1996. GELLNER, E. Muslim society. Cambridge: Cambridge University Press, 1980. GELLNER, E. Saints of the Atlas. London: Weidenfeld and Nicolson, 1969. TAUER, F. Svět islámu. Praha: Vyšehrad, 1984. BRETT, M., FENTRESS E. The Berbers. Oxford, 1996. KEENAN, J. V srdci Sahary. Cestování s Tuaregy. Brno: BB art, 2004. DAKHLIA, J. "Zapomínání města", Politika paměti. Odolnost kolektivní paměti tuniského Džerídu vůči kmenům. s. 47-70. Antologie francouzských společenských věd. Praha - Francouzský ústav pro výzkum ve společenských vědách, Cahiers du CeFReS. No. 13., 1998.

Požadavky

Znalost probrané látky, přeštení alespoň dvou vybraných titulů z doporučené literatury.Předmět bude zakončen písemnou zkouškou, při které budou ověřeny znalosti z odpřednášené látky a odborné literatury, případně vyžadována vlastní úvaha na zadané téma. Účast na přednáškách se předpokládá.

Garant

Mgr. Tereza Hyánková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tereza Hyánková, Ph.D.