Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologie práva (KSV / ANPRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ANPRA - Antropologie práva, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Společenské normy, sociální kontrola a formální právo.Právo, zákon a spravedlnost ve srovnávací perspektiv.Autorita, univerzalita, závazek a sankce (Pospíšilova teorie antropologie práva).Právo u Kapauku (Pospíšil) a Ifugao (Barton).Právo u Tswanů (Schapera, Roberts) a Čejenů (Llewelyn, Hoebel).Právo u Trobrianďanů (Malinowski) a Barotseů (Gluckman).Právo v raných státech (Babylon, Egypt, Řecko, Řím a jiné).Právní stát a jeho specifika. Právní pluralismus v současném světě.Rovnost před zákonem a prevence nespravedlnosti.Hranice nápravy: trest a náprava komparativně.Současné trendy v antropologii práva.

Získané způsobilosti

Kurs umožní získat způsobilost k pochopení principů právního pluralismu v současném světě i problémy, které se spolu s ním vynořují.

Literatura

POSPÍŠIL, L. Anthropology of Law: A Comparative Theory. New York: Harper and Row, 1971. nullPOSPÍŠIL, L. Etnologie práva. Teze ke studiu práva z mezikulturní perspektivy. Praha 1997. BARTON R.F. Ifugao Law. Berkeley: University of California Press, 1969. MOORE, S. F. Law as Process: An Anthropological Approach. London: Routledge and Kegan Paul, 1978. NADER, L. (ed.). Law in Culture and Society. Chicago: Aldine, 1969. LLEWELYN, K., HOEBEL, ADAMSON, E. The Cheyenne Way: Conflict and Case Law in Primitive Jurisprudence. Norman: University of Oklahoma Press, 1941. GLUCKMAN, M. The Judicial Process among the Barotse of Northern Rhodesia. Manchester: Manchester University Press, 1955.

Požadavky

Aktivní účast na výuce Znalost probrané látky a základní literaturyPředmět ukončen úspěšným složením ústní zkoušky

Garant

Mgr. Tomáš Samek, M.A., Ph.D.