Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologie Střední Asie (KSV / ANSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ANSA - Antropologie Střední Asie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obecná charakteristika Střední Asie (geopolitická poloha a základní klimatická charakteristika, způsob obživy, etnické složení a jazyky).Historický vývoj regionu do r. 1917 (Skythové, rozšíření Achajmenovské Persie, Alexandr Veliký v SA, kontakty s Čínou, Kušánská říše, Hunové, příchod turkických kmenů, dobývání SA araby, dynastie Qarachánovců, rozvoj Seldžukovského státu, nástup Chórzemšáhů, Čingizchánova éra, Timur, Kokandský chanát, Bucharský emirát, pronikání Ruska do SA).Sovětská éra (obsazení Střední Asie bolševickými silami, revolta tzv. Basmačů, vznik středoasijských SSR, stručné kulturně-politické dějiny SSSR, proces "sovětizace", vyhlášení nezávislosti středoasijských republik v souvislosti s rozpadem SSSR)Náboženství, literatura a filosofie v SA (islám-ší?itský, sunnitský (ismá?ílíja v Pamíru), ale též další konfese: křesťanství, zoroastrismus, buddhismus atd., významní literáti a filosofové: Ajtmatov, Nasir Chusraf, Ferdausi, Rudaki, Ajní aj.).Stány" Střední Asie a Rusko po r. 1991vs. SSSR (konfrontace kulturních, náboženských, společenských, politických, ekonomických apod. poměrů a jejich proměn v bývalých sovětských středoasijských republikách (ale i ostatních států "středoasijského" prostoru) se současnou situací v Kyrgyzstánu, Tádžikistánu , Turkmenistánu, Uzbekistánu Kazachstánu a též Rusku. Analýza sovětské a post-sovětské nejen kulturní transformace. Příbuzenské systémy, zvyky a tradice, každodennost apod. Každá přednáška věnována jednotlivému "Stánu").Materiální kultura v SA (architektura, jurta, pamírský dům)

Získané způsobilosti

Student bude schopen základní antropologické orientace v oblasti Střední Asie.

Literatura

BACON, E. E. Central Asians under Russian Rule. A Study in Culture Change, Cornell University Press,Ithaca, New York 1966. KOKAISL, P. a kol., PARGAČ J. Lidé z hor a lidé z pouští: Tádžikistán a Turkmenistán, Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, Praha 2007. KOKAISL, P. a kol., PARGAČ J. Pastevecká společnost v proměnách času: Kyrgyzstán a Kazachstán, Filozofická fakulta, Praha 2006. KRADER, L. Peoples of Central Asia, Indiana University Publications, Bloomington 1963. HORÁK, S. Rusko a Střední Asie po rozpadu SSSR, Karolinum, Praha 2008. BRUSINA, O. I. Slavjanje v Srednej Azii. Etničeskije i socialnyje processy, RAN, Moskva 2001. HORÁK, S. Střední Asie mezi východem a západem, Karolinum, Praha 2005.

Požadavky

Během semestru vypracuje student seminární práci o rozsahu minimálně šesti normostran na libovolné téma související s antropologií Střední Asie. Předmět bude zakončen písemnou zkouškou ve formě úvahy, výkladu či eseje na jedno z několika zadaných témat a následnou komplementární ústní zkouškou.

Garant

Mgr. Libor Dušek