Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologie rozvoje a transformace (KSV / ANTR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ANTR - Antropologie rozvoje a transformace, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rozvoj a transformace. Klasické základy a debaty. Může sociální antropologie přispět k lepšímu porozumění těchto procesů?Antropologie a rozvoj: problematický vztah.Teorie modernity a modernizace. Marx, Durkheim, Weber, Rostow.Co je rozvoj? Debaty 20. století.Vzestup a pád teorie rozvoje.Teorie neokolonie jako vysvětlení zaostalosti a rozvoje.Socialismus jako teorie rozvoje a dohánění. Proč byl a nebyl úspěšný.Transformace, přechod, přerod. Konec dějin a hurákapitalismus.Nová kolonizace, tentokrát druhého světa.Průběh transformace v evropské části bývalého východního bloku.Problémy transformace v Rusku a ostatních zemích bývalého SSSR.Od rozvoje ke globalizaci

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni pochopit jaké problémy vznikají při rozvoji a transformaci společností

Literatura

COCKCROFT, J., GUNDER, F. A., JOHNSON, D. Dependence and Underdevelopment. Garden City, 1970. ESCOBAR, A. Encountering Development: The Making and Unmaking of the Third World. Princeton: Princeton University Press, 1995. NAS, P., SILVA, P. (eds.). Modernization, Leadership, and Participation. Leiden: University if Leiden Press, 1999. GREEN, M. Participatory development and the appropriation of agency in southern Tanzania. Critique of Anthropology 20 (1): 67-89, 1967. CHAMBERS, R. Rural Development. Putting the Last First. London, 1983. DE KADT, E., WILLIAMS, G. (eds). Sociology and Development. London, 1974. HOOGVELT, A. The Sociology of Developing Societies. London, 1978. WORSLEY, P. The Three Worlds. Culture and World Development. London, 1984. BURAWOY, M., VERDERY, K. (eds.). Uncertain Transition. Ethnographies of Change in the Postsocialist World. Lanham, 1999.

Požadavky

Přijetí do bakalářského nebo magisterského studia jakéhokoli oboru na FF UPa.Podmínky pro splnění studijních povinností: Zkouška je podmíněn úspěšným absolvováním písemného testu.Celkové hodnocení bude provedeno podle klíče:1. Písemný test sestávající z 10 otázek hodnocených 1 bodem. Pro získání zápočtu se požaduje nejméně 6 bodů, při neúspěchu je možno test opakovat.2. Druhým předpokladem je aktivní účast na přednáškách spojená s prezentací vlastního příspěvku na zadané téma.