Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologie umění (KSV / ANUMM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ANUMM - Antropologie umění, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Komentovaný přehled základních definic umění.Vztah umění, magie a rituálu.Šamanismus a umění.Zrod umění a jeho funkce ve společnosti (stadiální pohled), tzv. umění lidové a umění tzv. elit.Obecné znaky umění přírodních národů.Antropologická symbolika v umění v umění mimoevropských areálů.Antropologické aspekty umění předkolumbovských civilizací Střední a Jižní Ameriky.Umění a rituál v Austrálii a Tichomoří.Umění a rituál Afriky a vybraných oblastí Ásie.Základní principy srovnávacích antropologických studií umění.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen aplikovat srovnávací metody mezi jednotlivými typy umění jak v rovině horizontální (geopoliticko-historické a kulturní), tak i v rovině vertikální (časová přímka historicko-kulturního vývoje).

Literatura

PIJOAN, J. Dějiny umění II. Praha, 1982. GRAHAM, G. Filosofie umění. Brno: Doplněk, 2000. JUSTOŇ, Z. Hudba přírodních národů. Praha: Dauphin, 1996. LOMMEL, A. Pravěk a umění přírodních národů. Praha: Artia, 1970. LAYTON, R. The Anthropology of Art. Cambridge: Cambridge University Press, 1991. ČAPEK, J. Umění přírodních národů. Liberec-Praha: Dauphin, 1996.

Požadavky

Účast na přednáškách.Studium doporučené literatury.Celkové hodnocení - zkouška - vychází ze závěrečné eseje nebo testu a z průbežných kontrolních písemných prací zadávaných 1 až 2 x během semestru..

Garant

doc. PhDr. Oldřich Kašpar, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Oldřich Kašpar, CSc.