Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologie a Romové (KSV / AROM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / AROM - Antropologie a Romové, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přístupy k poznávání Romů v minulosti a v současnosti. První antropologické práce.2. Výzkumy v česko-slovenském prostoru.3. Reflexe výzkumů "když děláme antropologii za humny"4. Sociální konstrukce reality a diskuse kolem vymezení Romů5. Strategie přežití6. Bohatství/chudoba a sociální exkluze7. Marginalizace a její překonávání8. Politiky vůči Romům český kontext9. Politiky - zahraniční10. Školství aplikovaná antropologie11. Nevládní organizace, romské politiky12. Gender a performance

Získané způsobilosti

- Schopnost uvažovat nad články a napsat krátký koherentní text.

Literatura

STEWART, M. Čas Cikánů. Brno: Barrister and Principal, 2005. Gay y Blasco. Gypsies in Madrid: Sex, Gender and the Performance of Identity. Oxford. Berg. OKELY, J. The Traveller-Gypsies. Cambridge: Cambridge University Press.

Požadavky

Pravidelné čtení textů na hodinu a účast v diskusích. Nepřipravenost bude zaznamenána bodem mínusovým, aktivita oceněna bodem plusovým. Texty najdete každý týden na STAGu.2) Každou hodinu budou probíhat diskuse kritických čtení textů, jejichž přípravu bude mít na starosti jeden či více studentů. Nejde o "referát", kdy všichni jen mlčí a poslouchají, cílem je umět o daném textu diskutovat se mnou a s ostatními. 3) Argumentativní esej na Vámi zvolené téma v rozsahu min. čtyř stran. Ukázku z minulého roku dám na STAG. Mělo by jít o souvislý text, který má hlavu a patu, žádná shrnutí literatury. V eseji byste měli citovat minimálně dva texty z hodin plus jeden navíc odjinud, aby se ukázalo, že máte přehled o literatuře (citace rozhodně nemusí být rozsáhlá, ale měla by dávat smysl). Odevzdat ji do konce výuky, ale raději dříve tak, abyste stihli její případné přepracování ve zkouškovém období. Text s poznámkami vracím skoro pokaždé, abyste měli zpětnou vazbu a abychom se přiblížili redakční práci. Na tomto textu si můžete vyzkoušet aplikovat i některé teorie z TESANu a TESAS aneb umíte teorie, o kterých jste se učili, aplikovat na nějaké konkrétní téma?

Garant

PhDr. Hana Synková, Ph.D.