Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cestopisy a cestovatelství (KSV / CEST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / CEST - Cestopisy a cestovatelství, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení pojmu cestovatelství a cestopis, druhy cest a jejich (ekonomickém politické, vojenské, náboženské, kulturní a jiné) stimuly.Antické cestopisy jako první etnografické prameny, zrod antických geografických a etnografických mýtů.Středověké cestopisy evropské reálné (Carpini, Marco Polo, Odoricus Bohemus de Portu Naonis, ad.) a fiktivní (tzv. Mandevilla).Nejstarší české cestopisy ( Panoše Jaroslav, Šašek z Bířkova, Martin Kabátník, Bohuslav Hasištějnský z Lobkovic ad.).Úloha cestopisů v humanistické etnografii - evropské kosmografie, Kosmografie česká, Historické kalendáře a chronologicko-historická kompendia (Adam z Veleslavína, Bacháček z Nauměřic ad.).Baroko a čeští misionáři v zámoří.Cestopisy doby počátků národního obrození a český cestopis druhé poloviny 19. století (Benedikt Roezl, Emil Holub, Čeněk Paclt, Josef Kořenský, Enrique Stanko Vráz ad).Současný cestopis (knihy, magazíny, reportáže, televizní dokumenty ad.).

Získané způsobilosti

Student bude schopen zařadit fenomén cestovatelství do širších kulturní, historických a antropologických aspektů a následně s ním samostatně pracovat.

Literatura

povinná literatura bude upřesněna na přednáškách. HRBEK, I. ABC cestovatelů, mořeplavců, objevitelů. Praha: Orbis, 1979. ROZHOŇ, V. Čeští cestovatelé a obraz zámoří v české společnosti. Praha, Nakladatelství Aleš Skřivan, ml., 2005. KUNSKÝ, J. Čeští cestovatelé I, II. Praha: Academia, 1961. HORÁK, B. Dějiny zeměpisu I.-III. Praha: Academia, 1957. MARTÍNEK, J., MARTÍNEK, M. Kdo byl kdo. Naši cestovatelé a geografové. Praha, Libri, 1998. KŘIVSKÝ, P., SKŘIVAN, A. Moře, objevy, staletí. Praha: Mladá fronta, 1980. KAŠPAR, O. Počátky české cizokrajné etnografie. Praha: SPN, 1983. KAŠPAR, O. Zámořeské objevy a jejich ohlas v českých zemích. Praha: Univerzita Karlova, 1992.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách.Kurz je uzavřen zápočtem získaným na základě úspěčně vypracované tématické písemné práce na jedno ze zadaných témat.

Garant

doc. PhDr. Oldřich Kašpar, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Oldřich Kašpar, CSc.