Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny etnografie v českých zemích (KSV / DEET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / DEET - Dějiny etnografie v českých zemích, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Etnografika v dílech antických autorů.Etnografika v historických pramenech období Velké Moravy a počátků českého státu.Etnografie za vlády posledních Přemyslovců a Lucemburků.Etnografika v literárních a historických pramenech období husitského a pohusitského.Etnografika v českých cestopisech 15. - 17. století.Humanistiská etnografie - díla kosmografická, chronologická a geografická jako zdrojetnografického poznání.Etnografika v dílech barokních autorů (Balbín, Pešina z Čechorodu, Tannerové), počátky české cizokrajné etnografie (misijní působení jezuitů České provincie TJ v zámoří).Etnografie národního obrození.Etnografie 90. let 19. století (Čeněk Zíbrt, založení Českého lidu, Národopisná výstava Českoslovanská).Etnografie meziválečného období (Jiří Horák, Václav Tille, Jiří Polívka, Drahomíra Stránská, Karel Chotek a další).Základní vývojové rysy etnografie, etnologie a sociální antropologie od roku 1945 do současnosti.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni nejen se jasně orientovat v procesu vývoje etnografie (etnologie) jako vědy, ale dospějí k základnímu pochopení vývojových souvislostí etnografie, historie, dějin literatury a umění apod. a to i v širších vývojových kontextech evropských světových.

Literatura

HORÁK, B. Dějiny zeměpisu I.-III. Praha, 1957. DVOŘÁK, K. Humanistická etnografie Čech. Praha: Univerzita Karlova, 1980. BROUČEK, S., PARGAČ, J., SOCHOROVÁ, L., ŠTĚPÁNOVÁ, I. Mýtus českého národa aneb Národopisná výstava českoslovanská. Praha: Univerzita Karlova, 1996.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách, studium doporučené literatury.Kurz je zakončen zápočtem ve formě písemné práce o rozsahu 10 - 15 NS včetně bibliografie pramenů a odborné literatury.

Garant

doc. PhDr. Oldřich Kašpar, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Oldřich Kašpar, CSc.