Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny a kultura Romů (KSV / DKRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / DKRO - Dějiny a kultura Romů, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Romové v Byzantské říšiOsmanská říšePříchod Romů do Svaté říše římské a do západní EvropyZprávy o Romech v českých zemích a na Slovensku do konce 16. stoletíPronásledování Romů v záp. a stř. Evropě do poloviny 18. stoletíRomové ve východní EvropěOsvícenství v Uhrách a ve ŠpanělskuVelká migrace valašských RomůHabsburská monarchie po Josefu IIČeskoslovensko za první republikyDruhá světová válka a poválečné období do r. 1948Československo v letech 1948 až 1989

Získané způsobilosti

Studenti získají základní orientaci v dějinách od příchodu Romů na evropskou půdu do současnosti a budou schopni samostatně pracovat s odbornou literaturou na toto téma.

Literatura

HORVÁTHOVÁ, E. Cigáni na Slovensku. Bratislava : SAV, 1963. AUGUSTINI, S. Cigáni v Uhorsku. Bratislava : Štúdio, 1995. FRASER, A. Cikáni. Praha : NLN, 1998. HANZAL, J. Cikáni na Moravě v 15. až 18. století. Praha : NLN, 2004. KENRICK, D., PUXON, G. Cikáni pod hákovým křížem. Olomouc: Universita Palackého, 2000. DEMETER, N.G., KUTĚNKOV, V.K. Istorija Cygan-novyj vzgljad. Voroněž : Rossijskaja Akademija nauk, 2000. CROWE, D., KOLSTI, J. The Gypsies of Eastern Europe. Londýn, 1991. HANCOCK, I. Země utrpení. Praha : Signeta, 2001.

Požadavky

Písemný referát v semináři, závěrečná atestace formou písemného testu.

Garant

Mgr. Zbyněk Andrš, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zbyněk Andrš, Ph.D.Mgr. Lada Viková