Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomická antropologie (KSV / EKAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / EKAN - Ekonomická antropologie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historické počátky ekonomie a její vazba na další společenské vědy.Ekonomické pojmy a ukazatelé.Úvod do ekonomické antropologie a vymezení zájmu.Substantivismus, formalismus, neomarxismus a feminismus.Formy zaopatření, produkce a dělba práce.Ekonomické chování jako sociální chování, racionalizace, ekonomizace, altruismus, modely rozhodování.Výměnný obchod, otázka daru a ekonomie.Jednotlivé formy distribuce a vztah k organizaci a institucím společnosti.Symbolická ekonomická antropologie.Politická ekonomie: kolonialismus, teorie závislosti a dopad na současnou situaci.Chudoba, ekonomický rozvoj a globalizace.

Získané způsobilosti

Student bude schopen získané znalosti aplikovat v kontextu aplikované antropologie při řešení problémů chudoby a nerovností.

Literatura

KOTTAK, C. P. Culture and "Economic Development". American Anthropologist 92(3):723-731, 1990. WILK, R. R. Economies and Cultures: Foundations of Economic Anthropology. Westview Press: Boulder, 1996. DURKHEIM, É. Společenská dělba práce. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2004. MATTHEW, R. Psychology and Economics. Journal of Economic Literature, American Economic Association, vol. 36(1), pages 11-46, 1998. GODELIER, M. The Enigma of the Gift. Chicago: University of Chicago Press, 1999.

Požadavky

Účast na přednáškách je povinná. Předmět je zakončen písemnou zkouškou.

Garant

doc. PhDr. Lale Yalcin-Heckmann

Vyučující

Magdalena Craciun, Ph.D.Mgr. Iveta Hajdákovádoc. PhDr. Lale Yalcin-Heckmann