Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do ekologické antropologie (KSV / EKLAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / EKLAN - Úvod do ekologické antropologie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Počátky a vývoj ekologické antropologie (Steward, Harris, Vayda, Rappaport). Klasická ekologická antropologie, Nová ekologická antropologie (Kottak).Pravěk. Lidé v pravěku a jejich způsob využívání a chápání životního prostředí. Příklad moravský mezolit a paleolit.Co nám vypovídá nález "alpského muže". Osídlování Evropy na základě mitochondriální DNAArktické oblasti, přírodní podmínky, Inuité a jejich kultura, lov mořské zvěře jako adaptace na prostředí, Grónsko, sever Kanady a USA, ekologické problémy Aljašky.Subarktické oblasti I, přírodní podmínky, Sibiř, nativní kultura historie, kult lovné zvěře, animismus, šamanismus, kolonizace Sibiře, postavení sib. nár. v ruské společnosti, současnost nativních kultur, SZ Sibiř, těžba ropy, zemního plynu a dřeva z hlediska krajiny a jejích obyvatel.Subarktické oblasti II, sever Kanady a USA, přírodní podmínky, Nativ people (Dene, severní Algonkinové), lovci severních lesů, obchod s kožešinami, kolonizace, Treaties, současnost, negotiation process, př. východní Cree a James Bay hydroelectric project.Severní Amerika I, přírodní prostředí, nativní etnika a jejich kultura před a pokontaktní, kulturní okruhy-přizpůsobení se rozdílným přírodním podmínkám, tanec slunce, zvířata-duchové ochránci.Severní Amerika II, kolonizace kontinentu, př. vybíjení bizonů jako prostředku boje s prérijními kmeny, současnost, američtí indiáni a jejich vliv na alternativní ekologické myšlení.Pastevecké společnosti.Zemědělské společnosti.Industriální společnosti a ekologická antropologie.Globální a ekologické problémy, globalizace.

Získané způsobilosti

Student získá základní vědomosti o ekologických přístupech v antropologii a kompetenci k jejich případné aplikaci.

Literatura

BODLEY, J. H. Anthropology and Contemporary Human Problems. Mayfield Publishing Company, 2001. HARRIS, M. Cultural Materialism. New York, 1980. VIGET, E. Ekonomika i tradicionnoe zemlepolzovanie vostočnych. Ekaterinburg, 1999. BUTZER, K. W. Environment and Archeology. Methuen, 1972. CAMPBELL, B. Human Ecology, The story of our place in nature from prehistory to the present, Aldine. New York, 1985. NELSON, R. K. Hunters of the northern forest, Designs for survival among the Alaskan Kutchin. The University of Chicago Press, 1986. FEITH, H. A. Hunting and the Quest for Power. in Native Peoples: The Canadian Experience, McCelland and Stewart, 1995. ORTOVÁ, J. Kapitoly z kulturní ekologie. Karolinum, 1999. MARTIN, C. Keepers of the game, indian-animal relationships. London, 1978. SPINDLER, K. Muž z ledovce. Mladá fronta, 1998. nullMURPHY, R. F. Úvod do kulturní a sociální antropologie, s. 128-148. Praha, 1998.

Požadavky

Zkouška je podmíněna úspěšným absolvováním písemného testu.Celkové hodnocení bude provedeno podle klíče:Písemný test sestávající z 10 otázek hodnocených 1 bodem. Pro získání zápočtu se požaduje nejméně 6 bodů, při neúspěchu je možno test opakovat.Druhým předpokladem je aktivní účast na přednáškách spojená s prezentací vlastního příspěvku na zadané téma. Ukončení: Zkouškou

Garant

PhDr. Jana Jetmarová, Ph.D.