Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etnicita a nacionalismus (KSV / ETNA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ETNA - Etnicita a nacionalismus, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teorie etnicity - etnicita jako výraz kulturní diference.Atributy etnické identity a územní příslušnosti.Etnicita, nacionalismus, vlastenectví.Gellnerova teorie nacionalismu.Problematika etnické indiference.Etnické stereotypy. Národní povaha "naše" a "těch druhých".Co je národ? Pojetí sociálních antropologů a historiků.Nacionalismus včera a dnes, v Evropě i mimo Evropu.Etnogeneze, etnopolitika, etnické konflikty.Teorie etnosu: Širokogorov, Bromlej, jihoafričtí volkekundiges, Smith, van den Berghe a jiní.

Získané způsobilosti

Student ude schopen rozlišovat mezi etnicitou a nacionalismem a jejich projevy v současném světě.

Literatura

ANDERSON, B. Imagined Communities. Reflections on the Origin and Spread of Nationalism. London: Verso, 1991. HOLÝ, L. Malý český člověk a velký český národ. Národní identita a postkomunistická transformace společnosti. Praha: Sociologické nakladatelství SLON, 2001. GELLNER, E. Nacionalismus. Brno: CDK, 2003. HOBSBAWM, E. Národy a nacionalismus od roku 1780. Program, mýtus, realita. Brno: CDK, 2000. HROCH, M. ed. Pohledy na národ a nacionalismus. Sociologické nakladatelství SLON, 2004. MACURA, V. Znamení zrodu. České národní obrození jako kulturní typ. Praha: H+H, 1995. BROMLEJ, J. Etnos a etnografia. Bratislava: Veda, 1980. HROCH, M. Na prahu národní existence. Touha a skutečnost. Praha: Mladá fronta, 2001. SMITH, A. The Ethnic Origins of Nation. Oxford: Blackwell Publishers, 1998.

Požadavky

Kontrolovaná aktivní účast na výuce. Esej o nacionalismu a vlastenectví v českém prostředí - 50 procent konečné známky.Ústní zkouška 50 procent konečné známky.

Garant

Mgr. Tereza Hyánková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tereza Hyánková, Ph.D.PhDr. Michal Tošner, Ph.D.