Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etnicita a nacionalismus (KSV / ETNAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ETNAS - Etnicita a nacionalismus, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

2) ETNAS - Etnicita a nacionalismus (a podobory sociální antropologie)1. Základní teorie etnicity. M. Weber, F. Barth, T. H. Eriksen. Kategorie etnika v historickém kontextu.2. Základní teorie nacionalismu. E. Gellner, B. Anderson, W. Connor, A. Smith, M. Hroch. Konstruktivismus proti primordialismu.3. Rasa a rasismus. Soudobá kritika konceptu rasy.4. Antropologické studium vlastnictví, práce, trhu a neformální ekonomie.5. Antropologické studium produkce, distribuce, spotřeby, výměny a daru.6. Studium genderu v rámci antropologie. Politika genderu. Feministická antropologie.7. Antropologické studium náboženství. Problém vymezení pojmu náboženství. Posvátné a profánní. Studium rituálu.8. Antropologický výzkum postsocialismu: vlastnictví, produkce, gender. Veřejné versus soukromé.9. Globální, lokální a glokální. Vztah modernity a globalizace. Arjun Appadurai.10. Transnacionalismus: historický kontext vzniku tohoto konceptu, významní autoři a studie, kritika předchozích přístupů studia migrace. Diaspora, hybridita.11. Sémiotická interpretace světa, jazyk jako znakový systém, C. S. Peirce a typy znaků v jazyce a mimo jazyk. Čeho indexem může být jazykové chování.12. Synchronie versus diachronie ve studiu jazyka a kulturních jevů. Jednotky emické a etické, paradigma a syntagma. Elementární funkce jazykové komunikace.13. Franz Boas a vztah jazyka, kultury a fyzických rysů. Řečová a jazyková komunita. Hranice mezi jazyky. Dialekt versus sociolekt. Kontaktová lingvistika: pidžiny a kreolštiny, lingua franca; substrát, superstrát, adstrát.14. Příznakovost. Jazyk a sexualita/gender. Slovníky sémaziologické a onomaziologické. Typy tezaurů a jejich ideologická povaha.15. Jazykový systém, jazykový úzus a jazyková ideologie. Standard a variabilita. Diglosie a semidiglosie. Ideologie jazykové správnosti: preskripce a deskripce. Sociolingvistika a W. Labov.16. Jazyk a obraz světa. Kulturní a jazyková relativita. Whorfova hypotéza, její kritika a soudobý stav výzkumu.17. "Vizuální obrat" v konceptualizaci kultury. Obraz a slovo.18. Interpretace obrazového kulturního textu z hlediska jeho funkcí (ideologie, estetika, komunikace, psychologie, ekonomika).19. "Etnografický film" - historická a estetická kategorie ve vztahu k sociální a kulturní antropologii.20. Autoetnografie, amatérská kinematografie, virtuálně sdílený obraz: role obrazu a institucí (festivaly, televize, sítě) při formování identity z perspektivy lokální i globální a vzhledem k intimnímu a veřejnému.

Získané způsobilosti

předmět státní závěrečné zkoušky

Literatura

BARŠA, P., STRMISKA, M. Národní stát a etnický konflikt , Brno: CDK 1999.

Požadavky

Státní závěrečná zkouška magisterského oboru sociální antropologie se skládá z obhajoby diplomové práce a z ústní zkoušky.1. Obhajoba diplomové práce Obhajoba trvá přibližně 30 minut a koná se před komisí za přítomnosti vedoucího práce a oponenta. Spočívá v přečtení posudku práce a vlastní obhajoby, při které student zodpovídá otázky a připomínky vedoucího práce, oponenta a komise. Posudky diplomové práce student obdrží nejpozději týden před obhajobou (viz studijní řád UPa). Komise za nepřítomnosti studenta rozhoduje o známce, kterou mu za diplomovou práci uděluje. 2. Ústní zkouškaPři ústní zkoušce student prokazuje znalosti ze tří tematických bloků: teorie antropologie, etnicity a nacionalismu, metodologie a aplikace antropologie. Při přihlašování se ke státní závěrečné zkoušce si student závazně vybírá jeden z kulturních areálů, který absolvoval v rámci studia sociální antropologie a z nějž bude zkoušen. Přibližná doba ústní zkoušky je jedna hodina. Komise za nepřítomnosti studenta rozhoduje o hodnocení za jednotlivé okruhy otázek.