Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etnické minority (KSV / ETNMI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ETNMI - Etnické minority, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Národnostní menšiny západní a severní Evropy. Základní přehled, charakteristika, případné konflikty.2. Národnostní menšiny jižní a jihovýchodní Evropy. Základní přehled, charakteristika, případné konflikty.3. Národnostní menšiny střední a východní Evropy. Základní přehled, charakteristika, případné konflikty.4. Neromské národnostní menšiny České republiky - statistiky, historický kontext, současnost.5. Hypotézy o původu Romů a jejich příchod do Evropy. Dobová exoetnonyma a jejich původ. Romové v Byzantské říši.6. Teorie o indickém původu Romů a úloha lingvistiky při jejím vzniku. Autoetnonym "Rom", země původu v legendách, význační badatelé - sanskrtisté a indologové, "Privilegierte Anzeigen".7. Romové v Osmanské říši a jejích vazalských státech. Znevolnění Romů ve Valašském a Moldavském knížectví. Rumunsko jako výchozí centrum migračních vln (až do současnosti).8. Romové v Čechách na Moravě a na Slovensku v období od svého příchodu až do počátku osvícenství. Migrační vlna krále Sindela. Perzekuční politika Habsburků. Situace Romů v Uhrách. "Tolerovaní Cikáni" na Moravě.9. Politika osvícenských absolutistických panovníků ve vztahu k Romům. Rakouská monarchie, Samuel Augustini. Španělsko, Rusko.10. Osudy Romů za druhé světové války. Stručný přehled dění v jednotlivých evropských státech, podrobněji situace na území České a Slovenské republiky. Lety, Hodonín u Kunštátu, pracovní tábory na Slovensku, Osvětim.11. Asimilace a proletarizace Romů u nás za komunismu. Migrace, náboráři, Sudety, urbanizace. Vzdělávací kurzy, internátní školy. Státní politika asimilace. Zákaz kočování. Řízený rozptyl. SCR. Normalizace.12. Základní subetnické skupiny Romů ve světě. Hlavní skupiny dialektů. Kulturní a demografické charakteristiky.13. Základní subetnické skupiny Romů v ČR a SR. Etnosociální charakteristiky.14. Tradiční obživné způsoby tzv. usedlých Romů. Ekonomické strategie tzv. kočovných Romů.15. Etnografie Romů - bydlení, odívání, stravování.16. Romové a religiozita. Náboženské představy, magické praktiky, příslušnost k církvím, nová náboženská hnutí.17. Sociální organizace Romů. Vůdcovství, zvykové právo, statusová hierarchie mezi skupinami, rituální čistota, sňatková politika.18. Ústní lidová slovesnost Romů. Folklorní žánry a jejich charakteristika. Folklorní sběry z terénu bývalého Československa.19. Počátky romské literatury u nás. Význační autoři ve světě. Jugoslávie, Německo, Rusko, Švédsko, Francie...20. Romové a politika. Romské politické strany a hnutí u nás po roce 1989. Situace ve světě. Etnoemancipační hnutí.

Získané způsobilosti

předmět státní závěrečné zkoušky

Literatura

DAVIDOVÁ, E. Cesty Romů. Olomouc: Univerzita Palackého, 1995. FRASER, A. Cikáni. LN, Praha, 1998. DANIEL, B. Dějiny Romů. Olomouc: Univerzita Palackého, 1994. HORVÁTHOVÁ, J. Kapitoly z dějin Romů. Praha: Člověk v tísni, 2002. ŠATAVA, L. Národnostní menšiny v Evropě, Praha: Ivo Železný 1994. Bulletiny romského muzea. ;. Čačipen pal o Roma. Súhrnná správa o Rómoch na Slovensku. Kolektiv autorů. Inštitút pre verejné otázky. Bratislava, 2002. ČERNÁ, M. a kol. Černobílý život. Praha: Galery, 2000. HÜBSCHMANNOVÁ, M. Můžeme se domluvit / Šaj pes dovakeras. Olomouc, 1993. romská periodika: Romano voďi, Amaro gendalos /Gendalos, Romano hangos. nullHANCOCK, I. Země utrpení. Dějiny otroctví a pronásledování Romů. Praha: Signeta, 2001.

Požadavky

Státní závěrečná zkouška bakalářského oboru sociální antropologie se skládá z obhajoby bakalářské práce a z ústní zkoušky.1. Obhajoba diplomové práce Obhajoba trvá přibližně 30 minut a koná se před komisí za přítomnosti vedoucího práce a oponenta. Spočívá v přečtení posudku práce a vlastní obhajoby, při které student zodpovídá otázky a připomínky vedoucího práce, oponenta a komise. Posudky bakalářské práce student obdrží nejpozději týden před obhajobou (viz studijní řád UPa). Komise za nepřítomnosti studenta rozhoduje o známce, kterou mu za bakalářskou práci uděluje. 2. Ústní zkouškaPři ústní zkoušce student prokazuje znalosti ze tří tematických bloků: etnické minority, sociální antropologie, teorie etnicity. Přibližná doba ústní zkoušky je 30 minut. Komise za nepřítomnosti studenta rozhoduje o hodnocení za jednotlivé okruhy otázek.