Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologie areálů: Sibiř (KSV / ETRU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ETRU - Antropologie areálů: Sibiř, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky, geografické vymezení, přírodní podmínky, historie etnografických výzkumů Sibiře, jazykové dělení, teorie etnogeneze.Evropská část, sever, Ugrofinové severu Evropy-Karelové, Vepsové, Saamové, Komi.Severozápadní Sibiř, kultury lovců a rybářů povodí Obu, Chantové, Mansové, lesní Něnci, Selkupové.SZ Sibiř II., pastevci, severní Chantové, tundroví Něnci.Mytologie a folklór, kosmogonický mýtus a jeho podoby, trixteriády, vztah ugrofinského folklóru k jiným folklorním tradicím.Náboženství Ugrofinů Ruska a jeho paralely. Christianizace, synkretismus.Šamanismus.Jižní Sibiř, Altajské a Sajanské pohoří, Altajci, Tuvinci, Burjati. Uralské a Altajské etnické a kulturní vztahy.Střední Sibiř, Střední a severovýchodní Sibiř, povodí Jeniseje a Leny, Enci, Evenkové, Evenové Ketové, Nganasanové, Dolganové, Jakuti, Jukagirové.Dálný východ-Čukčové, Eskymáci, Korjaci, Ainové, povodí Amuru-Ulčové, Oročové, Udehejci, Nivchové. Stručný přehled kulturně příbuzných skupin Sibiře.Kolonizace Sibiře a její důsledky pro původní obyvatelstvo.Minoritní etnika v období SSSR.Postavení etnik v rámci současné Ruské federace, etnické procesy.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o etnickém složení původního obyvatelstva Sibiře a procesech, které zde probíhají v souvislosti s postupným zapojováním místních skupin do ekonomického rozvoje Ruské federace.

Literatura

Arktika - moj dom. Moskva, 2001. DONNER, K. Bei den Samojeden in Siberien. Stuttgart, 1926. Istoriko-etnografičeskij atlas Sibiri. Moskva, 1961. Narody Sibiri. Moskva, 1956. MASTJUGINA, T. M. Perepelkov, L.S. Etnologija. Moskva, 1997. nullSOKOLOVA, Z. P. Putěšestvije v Jugru. Moskva, 1982. SIRELIUS, U. T. Reise zu den Ostjaken. Helsinki, 1983. DOLGICH, B.O. Rodovo-plemennoj sostav narodov Sibiri v17.v. Moskva, 1960. ARUTJUNOV, S. U beregov Ledovitogo okeana. Moskva, 1988.

Požadavky

Přijetí do bakalářského nebo magisterského studia jakéhokoli oboru na FF UPa.Podmínky pro splnění studijních povinností: Zkouška je podmíněn úspěšným absolvováním písemného testu.Celkové hodnocení bude provedeno podle klíče:1. Písemný test sestávající z 10 otázek hodnocených 1 bodem. Pro získání zápočtu se požaduje nejméně 6 bodů, při neúspěchu je možno test opakovat.2. Druhým předpokladem je aktivní účast na přednáškách spojená s prezentací vlastního příspěvku na zadané téma.

Garant

PhDr. Tomáš Boukal, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Tomáš Boukal, Ph.D.