Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět European policies and practice towards (KSV / EUPRM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / EUPRM - European policies and practice towards, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do kursu a terminologie2. Romové a stereotypy3. Nárůst populismu v Evropě4. Přehled evropských politik vůči Romům5. Změna diskursů: mezinárodní lidsko-právní normy a Romové, kulturní a sociální práva6. Diskuse o romských identitách a aktivismu7. Příklady politik: vzdělávací politiky8. Romské 'diaspory', migrace a jejich vliv na formování politik9. Střední Evropa: příkladová studie ČR nebo Slovenska10. Západní Evropa: příkladová studie Gypsies/Gitanos/Travellers11. Jižní Evropa: Itálie, bývalá Jugoslávie, ŘeckoZávěr kursu a zpětná vazba

Získané způsobilosti

Student bude umět přemýšlet o různých politikách, bude umět popsat kontext jejich vzniku a způsob, jakým jsou politiky přizpůsobovány skrze praxi. Získá základní přehled o situaci evropských Romů.

Literatura

Guy, Will. Between Past and Future: the Roma of Central and Eastern Europe. Hatfield: University of Hertfordshire Press. , 2001. Sigona, Nando ? Trehan, Nidhi, eds. Romani Politics in Contemporary Europe: Poverty, Neo-liberalism, and Ethnic Mobilisation. London: Palgrave/MacMillan., 2009. x. a další/and other. Shore, Cris - Wright, Susan, eds. Anthropology of Policy: Critical perspectives on Governance and Power. London: Routledge., 1997.

Požadavky

Evaluace kursu se skládá z těchto požadavkůPrezence, aktivita v diskusích, četba (poté, co přečtete text na doma, pošlete dvě diskusní otázky v angličtině skrze "odevzdávání prací" do 18:00 v úterý) 50%Prezentace textu 15%Prezentace politik 35%Každý student bude v hodině prezentovat jeden text a analyzovat jednu specifickou politiku.

Garant

PhDr. Hana Synková, Ph.D.