Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gender a společnost (KSV / GVAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / GVAS - Gender a společnost, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ženská práva, feminismus, gender studiesGender a pohlavíRole žen a mužů v rodiněGender a pracovní trhGenderové aspekty ve vzděláváníGender v médiíchGender a jazykGender v umění (zejm. v literatuře a ve filmu)Gender a násilíGender a náboženstvíReprezentace žen v politiceGenderový mainstreaming

Získané způsobilosti

Studenti se naučí genderově uvažovat o společnosti, ve které žijeme, získají schopnost kritického pohledu na existující genderové nerovnosti a vyzkouší si aplikaci účinné argumentace při obhajobě vlastního stanoviska.

Literatura

OAKLEYOVÁ, A. Pohlaví, gender a společnost. Praha: Portál, 2000. VĚŠÍNOVÁ E. A KOL. Společnost žen a mužů z aspektu gender. Praha: Open Society Fund, 1999. RENZETTI, C.M.; CURRAN, D.J. Ženy, muži a společnost. Praha, 2003. :. RENZETTI C. M., CURRAN D. J. Ženy, muži a společnost. Praha: Karolinum, 2003. RENZETTI C. M., CURRAN D. J. Ženy, muži a společnost. Praha: Karolinum, 2003. BADINTER, E. XY. Identita muža. Bratislava: Aspekt, 1999. OATES-INDRUCHOVÁ L. (ed.). Dívčí válka s ideologií. Praha: SLON, 1999. NOVÁKOVÁ J. (ed.) . Gender mainstreaming. Praha: MPSV, 2002. KŘÍŽKOVÁ A., SLOBODA Z. Genderová segregace českého trhu práce. Praha: SOÚ, 2009. VODÁKOVÁ A., VODÁKOVÁ O. (eds.). Rod ženský. Praha: SLON, 2003. JARKOVSKÁ, L. Rovné příležitosti dívek a chlapců ve vzdělávání. Brno: Nesehnutí, 2005. KARSTEN, H. Ženy ? muži. Praha: Portál, 2006.

Požadavky

Aktivita na semináři, účast v modelové hře/vědecká esej.

Garant

Mgr. Zuzana Hloušková