Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Práce s kamerou (KSV / KAMEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / KAMEM - Práce s kamerou, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Způsob dokumentace.Možnosti prezentace výsledků vědecké práce.Počátky filmového dokumentu.Vývoj vědeckého filmu.Vývoj filmových a audiovizuálních technologií a jeho konkrétní dopad na přístup k reálné situaci. Život cizích a vzdálených civilizací, exotika a kuriozita jako jeden z prvních filmových námětů.Filmový narativ a filmová řeč.Koncept, námět, scénář, přípravné práce, natáčení, střih, zvuková postprodukce, distribuce.Role autora a jeho vztah k technickým profesím.Složení filmového štábu, úloha členů štábu.Přehled probírané látky: Film - způsob dokumentace i umělecké dílo. Film a možnosti prezentace výsledků vědecké práce. Počátky filmového dokumentu. Vývoj vědeckého filmu. Fáze vzniku audiovizuálního dokumentárního projektu. Koncept, námět, scénář, přípravné práce, natáčení, střih, zvuková postprodukce, distribuce. Role autora a jeho vztah k technickým profesím. Struktura scénáře. Druhy záběrů, praxe střihové skladby, pravidla spojování záběrů. Velikosti záběrů, pravidlo osy, kompoziční pravidla, kontinuita pohybu, skladebné jednoty. Zvuk ve filmu. Přehled filmových a video technologií. Typy kamer. Technologie střihu a postprodukční technologie. Laboratorní zpracování. Střihací stůl, lineární a nelineární střih. Práce s videokamerou. Clona, ostrost, ohnisková vzdálenost a jejich vztahy. Nastavení bílé, teplota chromatičnosti. Principy osvětlování. Práce s mikrofonem. Formáty PAL, SECAM, NTSC, HDV, HDTV. Práce s postprodukčními technologiemi, střih. Střih a mix zvuku. Vytváření multimediální prezentace, DVD authoring.Struktura scénáře.Druhy záběrů, praxe střihové skladby, pravidla spojování záběrů.Zvuk ve filmu.Přehled filmových a video technologií.Typy kamer.Technologie střihu a postprodukční technologie.Práce s videokamerou.Práce s mikrofonem.Střih a mix zvuku.Vytváření multimediální prezentace.

Získané způsobilosti

V rámci předmětu studenti zvládnou základy práce s digitální videokamerou a základní postprodukční postupy - střih, mix zvuku a zpracování finálního nosiče. Osvojí si základy filmové řeči a získají základní zkušenost s komunikací během natáčení.

Literatura

Cross-Cultural Filmmaking. VALUŠIAK, J. Střihová skladba ve filmu a v televizi. Ostrava, 1980. Uživatelské příručky sw Adobe Video Collection.

Požadavky

K atestaci student předloží audiovizuální dílo v délce min.3 minuty, v němž prokáže schopnost technicky zvládnout natáčení, vést rozhovor a popsat jednoduchý děj prostředky filmové řeči.

Garant

doc. MgA. Tomáš Petráň, Ph.D.