Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kritická antrop. a postkoloniální teorie (KSV / KAPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / KAPO - Kritická antrop. a postkoloniální teorie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod: Co je to kritika? Potenciál kritiky v utváření sociální reality. Kritika epistemologická a kritika společenská. Náboženství, věda a ideologie.2. Emancipace rovnost svoboda. Antropologie a její návaznost na dědictví ideálů osvícenství. Modernita a modernismus přísliby a rizika.3. Antropologické výzkumy jako zdroj sociální kritiky; dějiny a rozvoj sociálně kritického myšlení. Jazyk a věda jako doména sociálně ideových zápasů. Kritika etnocentrismu a omyly relativismu.4. Reflexe mocenských vztahů. Topografie moci a moc topografie. Od postmodernismu ke kritické antropologii.5. Vědění, moc a násilí: komplexní vztahy a důsledky. Sociální konstruktivismus a metoda dekonstrukce.6. Jak antropologie utváří svůj předmět. Reprezentace "druhých" a symbolické násilí. Příklad orientalismu (E. Said) a zrod postkoloniální kritiky.7. Globální uspořádání moci. Myslitelé postkolonialismu. Filozofické zdroje postkolonialismu a jeho recepce v antropologii. Mocenská, historická a kulturní situovanost vědění.8. Analýza mocenských vztahů v procesu tvorby vědění. Epistemologie. Teorie diskursu. Hegemonie a kontra-hegemonie. Boj proti diskurzivní reprodukci vztahů nadvlády.9. Vědění, moc a subjekt. Universum diskursu. Kritická diskursivní analýza.10. Kritika pojmu kultury. (Re)produkce jinakosti a nerovnosti ve vědění o "těch druhých". Důsledky pro antropologickou praxi. Problém objektivizace druhých. Objektivizace ve vědě jako antropologický problém.11. Za limity diskursu. Sociální praxe, sociální vztahy. Politická-ekonomie a dialektická antropologie. Ekonomická antropologie a společenská dilemata neoliberalismu.12. Aktivistická a angažovaná antropologie. Antropolog jako autor a jako autorita. Co je "angažovaný intelektuál". Symbolická moc a symbolický kapitál.

Získané způsobilosti

Studenti se naučí analyzovat vztah mezi vědění a mocí. Dokáží analyzovat účinky politických a vědeckých teorií na sociální praxi. Budou schopni vypracovat kritický text, účastnit se veřejné debaty a kriticky argumentovat. Osvojí si prostředky k reformulaci politických a sociálně vědních konceptů a společenských praxí.

Požadavky

Četba povinné literatury. Kritická esej.

Garant

PhDr. Michal Tošner, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Michal Tošner, Ph.D.