Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunitní práce a komunitní rozvoj (KSV / KOMPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / KOMPR - Komunitní práce a komunitní rozvoj, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení pojmů komunita, komunitní, základní principy komunitní práce a charakteristika komunitního rozvoje.Historie komunitní práce, její proměny v průběhu 19. a 20. století.Výzvy pro komunitní práci na počátku 21. století.Komunitní projekt, principy, aktéři komunitního projektu (stakeholders) a jejich analýza. Komunitní organizace - typy a možnosti jejich působení.Inovativní přístupy v komunitní práci.Komunitně orientovaný výzkum.Sociální vyloučení na úrovni komunit a strategie jejich překonávání (úvod).Sociální ekonomika a sociální kapitál komunit (úvod).Globalizace vs. lokalizace : čeká nás renesance komunit?

Získané způsobilosti

Kurz připraví posluchače na praktické působení v rozmanitých situacích na úrovni místního společenství a mikroregionů, ve vztahu ke specifickým cílovým skupinám, k veřejné správě a k místnímu ekonomickému sektoru.

Literatura

WATES, N. Akční plánování, Brno: Nadace Partnerství 1999. KELLER, J.. Dějiny klasické sociologie, Praha: Slon 2005. Kapitola 5.2, 11.1.-11.1.3. MATOUŠEK, O. Metody a řízení sociální práce, Praha: Portál 2003. Kapitola 14, str. 253-270. KELLER, J. Soumrak sociálního státu, Praha: Slon 2005. Kapitoly 1 a 2 (str. 9-35). MIKOVÁ, K. Community Visioning and Strategic Planning Process, Bratislava: PDCS 1999. BAUMAN, Z. Globalizace. Důsledky pro člověka, Praha: Mladá Fronta 1999. HARTL,P. Komunita občanská a komunita terapeutická , Praha: Slon 1997. ŠŤASTNÁ, J. Místní společenství a komunita jako výchozí kontext aktivit muzea, v: Brána muzea otevřená, BRABCOVÁ A.(ed.), Praha: Nadace Open Society Fund Praha 2003. Místo pro život, Brno: Nadace Partnerství 1999. LENDA - CHALOUPKOVÁ, H. Moje obec, moje město - věc veřejná. Techniky k zapojování veřejnosti do místních plánovacích procesů, Praha: Nadace VIA 2000. Neziskové organizace šestkrát jinak - sborník případových studií , Praha : CPSI, Nadace Open Society Fund Praha 2004. CLARK, S. Tvorba vize komunity: příručka pro společné plánování udržitelného rozvoje komunit , Brno: Nadace Partnerství 2004. REICH, R.B. V pasti úspěchu, Prostor 2003. FEIRABEND, L. Zemědělské družstevnictví v Československu do roku 1952, překlad Johanisová N., Stehlík 2007. GEHL, J. Život mezi budovami, Brno: Nadace Partnerství 2000.

Požadavky

Písemné zpracování projektového záměru, písemná zkouška (volné odpovědi na otázky), aktivní účast na semináři.

Garant

PhDr. Jaroslava Šťastná

Vyučující

PhDr. Jaroslava Šťastná