Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Migrace (KSV / MIGRM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / MIGRM - Migrace, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojmy: žitý prostor, domov, vlast a migrační procesy; terminologie migrací.Teorie migračních procesů; jednotlivé modely a koncepce.Migrace jako historicko-sociologický fenomén. Význam migrací v dějinách, zejména s akcentem na dobu od 19. století do současnosti.Etnická skupina v novém prostředí.Česká a slovenská emigrace do evropských zemí i do dalších světadílů - konkrétní příklady.Videoprojekce.

Získané způsobilosti

Studenti porozumí problematice migrace jako historicko-sociologickému fenoménu.

Literatura

BROUČEK, S., UHEREK, Z., VALÁŠKOVÁ, N. Adaptace přesídlenců v české společnosti, č.1, s. 1-17. Český lid, 82, 1995. NEŠPOR, Z. R. České migrace 19. a 20. století a jejich dosavadní studium, č. 2, s. 245-284. Soudobé dějiny, 12, 2005. HEROLDOVÁ, I. Etnografická problematika českých národnostních menšin, č. 5-6, s. 366-378. Český lid, 51, 1964. BADE, K. J. Evropa v pohybu, Evropské migrace dvou století. Praha, 2004. ŠIŠKOVÁ, T. (ed.). Menšiny a migranti v České republice. Praha, 2001. Migrace v rozšířené Evropě - Migration in an Enlarged Europe. Praha, 2002. sborník ČEŠI V CIZINĚ 9. Praha: ÚEF ČSAV, 1996. dle vlastního výběru.

Požadavky

Orientace v problematice, probrané v rámci přednáškového cyklu (především na základě práce: ŠATAVA, L., Migrační procesy a české vystěhovalectví 19. století do USA, Praha 1989: FF UK).Povinná četba:sborník Češi v cizině 9 a další 1 titul z povinné literatury a dále 1 text dle vlastního výběru (celkem tedy 3 tituly) SEZNÁMENÍ SE TOUTO LITERATUROU JE PODMÍNKOU ATESTACE !!!

Garant

doc. PhDr. Lale Yalcin-Heckmann

Vyučující

doc. PhDr. Lale Yalcin-Heckmann