Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do multikulturalismu (KSV / MTKU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / MTKU - Úvod do multikulturalismu, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1 Vznik a vývoj multikulturalismu - přehled hlavních směrů, proč je multikulturalismus zajímavý (nejen) pro antropology a co lze v rámci něj zkoumat2 Hlavní směry a teoretikové multikulturalismu.3 Hlavní neantropologické kritiky multikulturalismu4 Antropologické přístupy k multikulturalismu5 Jak instituce ne/nakládají s konceptem rasy. "Critical race theory"6 Politika vůči menšinám/cizincům7 Problematika lidských práv8 Problematika skupinových/menšinových práv. Jazyková práva9 Nerovnost ve školství10 Multikulturalismus v České republice11 Metody multikulturní výchovy. Transkulturní přístup, komunikace a řešení konfliktů. Předporozumění12 Přístupy pracující s migrací, vírou, médii, genderem, sociálními nerovnostmi12 Přístupy pracující s migrací, vírou, médii, genderem, sociálními nerovnostmi

Získané způsobilosti

Student absolvující tento kurs bude umět popsat, jak na základě odlišných pojetí kultury vznikají rozdílné praxe multikulturalismu. Tuto dovednost by měl umět aplikovat v rámci analýzy konkrétních institucí či diskursů.

Literatura

ERIKSEN, T.H. Antropologie multikulturních společností - Rozumět identitě. Praha: Triton, 2007. x. Kompletní syllabus s literaturou plus vybrané kratší četby na semináře budou k dispozici v materiálech. BARŠA, P. Politická teorie multikulturalismu. Brno: CDK, 1999. ISBN 80-85959-47-X.BITTL, K. H., MOREE, D. Dobrodružství s kulturou - Transkulturní učení v česko-německé práci s mládeží. Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem, 2007. BERGER, P. L., LUCKMANN, T. Společenská organizace zajišťující udržování symbolického světa. In: Sociální konstrukce reality. Brno: CDK, 1999. BENHABIB, S. The Claims of Culture. Equality and Diversity in the Global Era. Princeton, USA - Woodstock, UK: Princeton University Press, 2002.

Požadavky

Prezence; aktivita - pravidelné čtení textů, účast v diskusích (60 bodů ? tj. každou hodinu můžete získat 5 bodů); analýza představená v hodině/pokud se do hodin nevejdete, tak dodaná separátně (až 40 bodů). Bez prezence a aktivity není možné seminář úspěšně absolvovat. Toleruji dvě předem omluvené absence z důvodů nemoci (za ty body nestrhávám). Za každou neomluvenou hodinu se strhává 5 bodů. Závěrečná bodová stupnice předběžně trojka 60-75 bodů, 75-85 za dvě a 85 a výše výborná.Analýza ? analýza toho, jak určitá instituce/skupina/veřejný činitel apod. operuje s pojmy multikulturalismu či kultury. Zachycení a rozebrání jejího diskursu. Lze analyzovat i výukový materiál, kurs či festival, který jste absolvovali. Do práce můžete zapojit i záznamy z pozorování, analýzu mediální odezvy apod. Snažte se opravdu o kritickou analýzu a nejen o reprodukci toho, co někde najdete. Inspiraci najdete především v Eriksenovi, použít je možné i více titulů z literatury. Zkuste rozumně citovat alespoň jeden seriózní sociálněvědní text (ne nutně z mého seznamu).Možné otázky: Co se skrývá pod pojmem kultura/tradice/naše/národ/my/etnikum/cizinec/rasa/přirozené/mentalita/ atd. ve zkoumaném kontextu? Jak se tento koncept používá? K jakým cílům? Kdo ho takto propaguje? Nedochází v rámci používání termínů k rozdělování na ?my a oni?? Je svázán s určitou mocenskou strukturou či ideologií? Je toto užívání pro někoho ?výhodné?? Objevují se zde určité stereotypy? Kterému pojetí multikulturalismu se materiál blíží?Při práci se snažte vyvarovat uvažování ve ?skupinových kategoriích? (toto uvažování se snažte spíše analyzovat) a snažte se vyhnout vlastním etnocentrickým tendencím ? tedy pokud je objevíte, můžete je naopak kreativně využít pro určitou reflexi.

Garant

PhDr. Hana Synková, Ph.D.