Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe: příprava (KSV / OPRAP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / OPRAP - Odborná praxe: příprava, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Postup při zajištění praxe:1. Účast na seminářích dle rozvrhu.2. Vytipování konkrétní organizace pro výkon praxe a výběr zaměření praxe v závislosti na typu organizace:Varianta A/ Nevládní nezisková organizace (tj. občanská sdružení, nadace/nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, účelová zařízení církví)Zaměření:1) Terénní práce s marginalizovanými skupinami obyvatel2) Práce s dobrovolníky (nábor, výběr, výcvik, monitorování a hodnocení dobrovolníků, tvorba dobrovolnických programů)3) Budování spolupráce v komunitě (dojednání spolupráce s jinými NNO, veřejnou správou nebo podnikatelským sektorem, fundraisingové nebo PR kampaně na místní úrovni)Varianta B/ Instituce veřejné správy (obecní, městské či krajské úřady, úřady práce, regionální rozvojové agentury, svazky obcí, MAS)Zaměření:1) Terénní práce s marginalizovanými skupinami obyvatel2) Podíl na řešení konkrétních problémů v komunitě (řešení konfliktu skupiny občanů s jinou skupinou obyvatel či samosprávou týkající se soužití, zlepšení úrovně veřejných služeb, ochrany životního prostředí)3) Účast na plánovacích aktivitách instituce (strategické, územní, akční, komunitní plánování)Varianta C/ Podnikatelské subjekty (zejm. obchodní společnosti, tj. společnosti s ručením omezením, veřejné obchodní společnosti, akciové společnosti, družstva, komanditní společnosti)Zaměření:1) Realizace aktivit v oblasti rozvoje lidských zdrojů (personalistika, profesní vzdělávání, budování týmů)2) Podíl na tvorbě sociálně spravedlivé firemní kultury (politika rovných příležitostí, antidiskriminační opatření apod.)3) Podíl na tvorbě programů společenské zodpovědnosti firmy (charitativní či grantové programy, dobročinné aukce, firemní dobrovolnictví apod.)4) Podíl na realizaci sociologických výzkumů, sond, průzkumů veřejného mínění apod.3. Zaslání návrhu vybrané konkrétní organizace a zaměření praxe (jedna z možností dle stanovených variant) s odkazem na webové stránky organizace vyučujícímu předmětu.4. Poté, co je návrh studenta vyučujícím schválen, následuje vyjednávání o potvrzení smlouvy o praxi vybranou organizací (vzor smlouvy je ke stažení v publikovaných materiálech na STAGu).5. Odevzdání vyplněné a podepsané smlouvy (ve 3 originálech) vyučujícímu předmětu. Přibližně ve lhůtě 14 dnů je možné vyzdvihnutí smlouvy podepsané univerzitou na sekretariátě KSV a její předání vybrané organizaci pro zahájení praxe.

Získané způsobilosti

Studenti se naučí rozpoznávat základní rysy fungování různých typů organizací, orientovat se v databázích a dalších informačních zdrojích a vyjednávat spolupráci na základě písemné smlouvy.

Literatura

DISMAN, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Vydavatelství Karolinum, (2000), 1993. JEŘÁBEK, H. Úvod do metodologie sociologického výzkumu. FSV, Praha, 1992.

Požadavky

Účast na semináři, podepsaná smlouva o výkonu praxe vybranou organizací.

Garant

Mgr. Zuzana Hloušková

Vyučující

Mgr. Zuzana Hloušková