Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stáž v organizaci (KSV / OSTAZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / OSTAZ - Stáž v organizaci, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student si plní pod supervizí stáž v závislosti na vybraném typu organizace a tématickém okruhu:Varianta A/ Nevládní nezisková organizace (tj. občanská sdružení, nadace/nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, účelová zařízení církví, MAS)Zaměření:1) Terénní práce s marginalizovanými skupinami obyvatel (působení v sociálně odloučených lokalitách, kontakt s exkludovanými skupinami obyvatel, integrace menšin, humanitární aktivity)2) Prosazování a ochrana lidských práv a principu rovných příležitostí (poradenství, lobbying, propagace a ochrana lidských práv, festivaly etnické kultury, kulturně-osvětové akce, obnova tradic a historické paměti, boj proti xenofobii a rasismu, humanitární pomoc)3) Aktivizace občanů (dobrovolnické programy, svépomocné skupiny, komunitní centra, petice, protestní akce, participace na rozvoji komunity)4) Spolupráce a mezisektorové partnerství (regionální konference a veletrhy NNO, fundraisingové nebo veřejně prospěšné PR kampaně, servisní a vzdělávací centra pro NNO)5) Podíl na výzkumných aktivitách a projektech (výzkumy, ankety, účast v projektovém managementu, hodnocení projektů, tvorba a rozvoj nadačních programů)Varianta B/ Instituce veřejné správy (obecní, městské či krajské úřady, úřady práce, regionální rozvojové agentury, svazky obcí, agentura pro sociální začleňování, policie)Zaměření:1) Terénní práce s marginalizovanými skupinami obyvatel (agenda SPOD, kuratelské činnosti, působení v sociálně odloučených lokalitách)2) Podíl na řešení konkrétních problémů v komunitě (problémy soužití v komunitě, zlepšení úrovně veřejných služeb, ochrana životního prostředí, nezaměstnanost, migrace)3) Účast na plánovacích aktivitách instituce (strategické, územní, akční, komunitní plánování)4) Působení v zařízeních provozovaných veřejnou správou (detenční a azylová zařízení, integrační centra)Varianta C/ Podnikatelské subjekty (zejm. obchodní společnosti, tj. společnosti s ručením omezením, veřejné obchodní společnosti, akciové společnosti, družstva, komanditní společnosti)Zaměření:1) Realizace aktivit v oblasti rozvoje lidských zdrojů a multikulturního vzdělávání (personální management, vzdělávání dospělých, komunitární programy, agenturní zaměstnávání)2) Aktivity v oblasti public relations a sociálního marketingu (veřejné akce, PR kampaně, průzkumy trhu, média, sociální sítě)3) Podíl na výzkumných projektech a zakázkách (výzkumy veřejného mínění, organizační výzkum, socio-demografické analýzy, výzkumné zakázky veřejné správy)4) Podíl na tvorbě programů společenské zodpovědnosti firmy a sociálně spravedlivé firemní kultury (charitativní či grantové programy, dobročinné aukce, firemní dobrovolnictví, politika rovných příležitostí, rozvoj sociálního podnikání apod.)

Získané způsobilosti

Studenti si prověří své schopnosti a znalosti v praxi, poznají chod konkrétní organizace, seznámí se s problémy konkrétní firemní kultury a naučí se plánovat úkoly v omezeném časovém harmonogramu.Ověřované profesní kompetence:- Komunikace v globalizovaném světě (schopnost efektivně komunikovat s lidmi z různých kultur, schopnost vysvětlit drobné nuance každodenního života v různých kulturách a tlumočit tyto poznatky různými prostředky široké veřejnosti, zvládání konfliktů a vyjednávání, mediace)- Předcházení předsudkům a pochopení multikulturních perspektiv (pochopit a respektovat rozmanitost různých kultur i jedinců, analyzovat rozmanitosti tuzemských institucí a jejich firemní kultury, dovednosti aplikovat klíčové politiky a integrační procesy, vyjednávat cross-kulturní smlouvy, podporovat občanskou participaci)- Schopnost vidět "velký obraz" (uplatnit holistický přístup, porozumět vlivu globálních změn vč. ekonomiky na místní komunity, porozumět důsledkům urbanizace a migrace, chápat produktový management organizace s ohledem na místní požadavky a potřeby, na místní životní prostředí a životní styl různých skupin spotřebitelů)- Shromažďování, integrace, syntéza a analýza dat (využívat různé techniky pro shromažďování dat a údajů, pochopit a integrovat data či údaje, interpretovat poznatky s využitím antropologických teoretických konceptů, uplatnit analytické uvažování a kritické myšlení, pochopit specifika a rizika etnografického výzkumu)- Získávání a čerpání finančních prostředků (dovednosti psát žádosti o grant či návrhy na získání finančních prostředků na projekty, řídit projekty a týmy, realizovat aktivity na podporu filantropie a mezisektorové spolupráce)- jiná (dle vlastní zakázky studenta)

Literatura

MUSILOVÁ, M. Individuální praxe. Metodika a cvičebnice. Olomouc: Univerzita Palackého, 2004. NOVOTNÁ, E. Sociologie organizace. Vyd. 1. Praha: Grada, 2008, 112 s. ISBN 978-80-247-2428-7. MALINOWSKI, B. Vědecká teorie kultury. Brno: Krajské kulturní středisko, 1968. 185 s. Studijní a informační texty. JORDAN, A. Business Anthropology. Long Grove, IL: Waveland Press, Inc. 2003. TURNEROVÁ, J. Cesta ke skrytému bohatství : rozvoj lidských zdrojů. Praha : Spiralis, 2007. ROSINSKI, P. Koučování v multikulturním prostředí: nové nástroje využití národních, firemních a profesních odlišností. Vyd. 1. Praha: Management Press, 2009, 323 s. ISBN 978-80-7261-195-9. YBEMA, Sierk [et al.]. Organizational ethnography. Studying the complexities of everyday life. Los Angeles Sage Publications, [2009]. xii, 288 s. NESVADBA, P. Policejní etika. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2009. JACHANOVÁ DOLEŽELOVÁ, Al. (ed.). Rovné příležitosti do firem. Praha : Gender Studies, 2007. BEDNÁŘ, V. Sociální vztahy v organizaci a jejich management. Vyd. 1. Praha: Grada, 2013, 224 s. ISBN 978-80-247-4211-3. BROOKS, I. Firemní kultura: jedinci, skupiny, organizace a jejich chování. Brno: Computer Press, 2003. LUKÁŠOVÁ, R. Organizační kultura a její změna. 1. vyd. Praha: Grada, 2010, 238 s. ISBN 978-80-247-2951-0. HAVRDOVÁ, Z. Organizační kultura v sociálních službách jako předmět výzkumu. 1. vyd. Praha: FHS UK, 2011, 206 s. ISBN 978-80-87398-15-9. SCHMIDBAUER, W. Psychická úskalí pomáhajících profesí. Praha : Portál, 2000. ŠTIKAR, J., RYMEŠ, M., RIEGEL, K., HOSKOVEC, J. Psychologie ve světě práce. Praha: Karolinum, 2003. TURECKIOVÁ, M. Rozvoj a řízení lidských zdrojů. Praha : Univerzita Jana Amose Komenského, 2009.

Požadavky

Postup při plnění stáže (předpokladem je splnění kroků uvedených u předmětu PSTAZ):1. Vyzdvihnutí smlouvy podepsané univerzitou na sekretariátě KSV a její předání vybrané organizaci pro zahájení stáže, pokud tak nebylo učiněno dříve.2. Vypracování plánu stáže ve spolupráci se zodpovědnou osobou vybrané organizace. Plán stáže zahrnuje zejména stanovení úkolů a časového harmonogramu jejich plnění.3. Absolvování stáže v rozsahu 160 hod. Stáži lze vykonat blokově (tj. vcelku několik dní po sobě), nebo průběžně (určité dny v týdnu, pravidelné dny v týdnu apod.) tak, aby souhrn hodin naplnil stanovený limit. Studující si vedou deník ze stáže a sbírají podněty pro supervizní setkání.4. Účast na individuálním supervizním setkání. Termíny budou vypsány v průběhu semestru. Studující si k účasti předvyplní Supervizní list.5. Vypracování Závěrečné zprávy ze stáže (dle stanovené struktury viz soubory ke stažení v publikovaných materiálech na STAGu) a její odevzdání v tištěné podobě vyučujícímu.6. Obhajoba závěrečné zprávy (prezentace na zápočet).

Garant

Mgr. Zuzana Hloušková

Vyučující

Mgr. Zuzana HlouškováMgr. Lada Viková