Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problémy etnicity a jazyka (KSV / PETJA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / PETJA - Problémy etnicity a jazyka, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Problémy etnicity a menšinových jazyků - úvod; terminologie; schémataEtnická identita; faktory a modely etnicity; jazyk jako znak etnicity; postoj/vztah k jazykuEtnické a jazykové menšiny a jejich místo ve společnosti; jazyková politika; jazykové plánováníEtnicko-jazyková asimilace versus revitalizace; teorie a praxe etnicko-jazykové revitalizaceRole zákonodárství; školství; úředního styku; médiíModely etnicko-jazykové revitalizace; videoprojekce k problematice; závěrečné shrnutí

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu bude obeznámen se současnými trendy na poli revitalizačních etnicko-jazykových snah. Seznámí se s fenoménem "jazykového plánování", argumentaci ve prospěch snah o oživení asimilujících se etnik a jazyku i s protikladnými názory, stejně jako s řadou dalších teoretických a praktických rovin revitalizačních snah a modelu. Student také získá podrobné (analyzované a interpretované) informace o řade úspěšných příkladů etnicko-jazykové revitalizace etnik Evropy (Velšané, Baskové, Samové) či druhých světadílů (Maoři na Novém Zélandě).

Literatura

ERIKSEN, T.H. Antropologie multikulturních společností - Rozumět identitě. Praha: Triton, 2007. ERIKSEN, T.H. Etnicita a nacionalismus. Antropologické perspektivy. Praha: Slon, 2012. ŠATAVA, L. Jazyk a identita etnických menšin. Možnosti zachování a revitalizace. Praha, 2001. GELLNER, A. Nacionalismus. Praha, 2003. GELLNER, A. Národy a nacionalismus. Praha, 1993. SARTORI, G.. Pluralismus, multikulturalismus a přistěhovalci. Praha, 2005. HROCH, M. (ed.). Pohledy na národ a nacionalismus. Praha, 2003. HROCH, M. Buržoazní revoluce v Evropě (kap. Národní hnutí a buržoazní revoluce, s. 362-388). Praha, 1981. HUBINGER, V. Etnos a etnikum, Český lid, 1988, č. 1, s. 43-50. HROCH, M. Evropská národní hnutí v 19. století. Praha, 1986. PEROUTKA, F. Jací jsme. Praha, 1990. ČANĚK, D. Národ, národnost, menšiny a rasismus, Praha 1996. HROCH, M. Pohledy na národ a nationalismus. Čítanka textů. Praha: Slon, 2003. FREDRICSON, G. M.. Rasismus, Stručná historie. Praha, 2003. HROCH, M. V národním zájmu. Praha, 1996. BROUČEK, S. a kol. Základní pojmy etnické teorie. Český lid, 1991, č. 4, s. 237-257.

Požadavky

Požadována je orientace v problematice, probrané v rámci přednáškového cyklu (především na základě práce: ŠATAVA, L., Jazyk a identita etnických menšin, Praha 2009: Slon). Písemná recenze (odevzdána před zkouškou) týkající se 1 odborné knihy/obsáhlejší studie k tematice.Prezentace referátu na zadané téma - v průběhu semestru. Ústní zkouška.

Garant

Mgr. Tomáš Retka

Vyučující

Mgr. Tomáš Retka