Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Poradenské dovednosti (KSV / PODOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / PODOM - Poradenské dovednosti, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Principy poradenství, poradenský rozhovor.Příprava na rozhovor, první kontakt.Formulace zakázky, dojednávání kontraktu.Fáze poradenského rozhovoru, ukončení a hodnocení.Etické aspekty poradenského procesu.Druhy poradenství. Role a kompetence poradce.Sociální poradenství. Manželské a rodinné poradenství.Psychologické poradenství, psychodiagnostika, psychoterapie.Poradenství a trh práce. Bilanční diagnostika, kariérní poradenství.Poradenství ve zdravotnictví a školství.Finanční a bankovní poradenství. Ekonomické a právní poradenství.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o poradenskému systému v ČR, naučí se spolupracovat ve skupině a osvojí si základní poradenské dovednosti. V rámci modelových situací nahlédnou do řešené problematiky z pohledu klienta i poradce.

Literatura

GABURA, PRUŽINSKÁ. Poradenský proces. Praha: SLON, 1995. Dryden, Windy, Müller, Ivo. Poradenství. Praha : Portál, 2008. Schneiderová, Anna. Základy poradenství : učební text pro distanční studium. Ostrava : Ostravská univerzita, 2008. Vendel, Štefan. Kariérní poradenství. Praha : Grada, 2008. Novosad, Libor. Poradenství pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním : základy a předpoklady dobré poradenské praxe. Praha : Portál, 2009. Kubr, Milan. Poradenství pro podnikatele a manažéry : zásady a zkušenosti. 1. díl. Praha : CAPA, 1991. Vágnerová, Marie. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha, 2006. Vágnerová, Marie. Školní poradenská psychologie pro pedagogy. Praha : Karolinum, 2005. ÚLEHLA, I. Umění pomáhat. 3. vyd., Praha: SLON, 2005.

Požadavky

aktivní účast na seminářiesej

Garant

Mgr. Jan Hloušek, Ph.D.