Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politická geografie (KSV / POGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / POGE - Politická geografie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Politická geografie a její postavení v systému věd; vývoj a směry politické geografie, její obsah a předmět; některé obory politické geografie a její metodologie.Stát a státní území; geografická poloha státu; Hranice, stanovování a typy hranic, funkce, hodnocení a změny hranic.Možnosti regionalizace světa, centrum, periferie, region, transregion, makroregion (panregion).Geopolitika, Ratzelova politická geografie, geopolitická škola A. T. Mahana, Kjellénova geopolitika, Mackinderova teorie "Heartlandu", Haushoferova teorie panregionů, Spykmanova teorie "Heartland - Rimland".Cohenova teorie geostrategických a geopolitických regionů, geopolitika A. P. Severskyho, D. W. Meininga, C. S. Graye, astropolitika E. C. Dolmana.Geopolitika a politický realismus ve vývoji Československa (austroslavismus, panslavismus, kritický realismus T. G. Masaryka a E. Beneše, podunajská federace M. Hodži).Geopolitické postavení ČR v rámci střední Evropy, evropského kontinentu a světa.Proměny geopolitického postavení Číny a USA.Proměny geopolitického postavení Indie a Ruska.Politicko-geografický vývoj arabské civilizace.Změny na politické mapě světa v první polovině 20. století.Změny na politické mapě světa po 2. světové válce.Globalizace a její vliv na národní stát, integrační procesy ve světě.Mezinárodní migrace - její příčiny a důsledky.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o základních geopolitických teoriích, budou umět definovat pojmy jako je stát, hranice, region, makroregion, nacionalismus apod. Budou se orientovat na politické mapě světa a budou schopni stručně charakterizovat jeho vybrané problémové oblasti

Literatura

KREJČÍ, O. Český národní zájem a geopolitika. Praha: Universe, 1993. BAAR, V., KOVÁŘ, M. Geopolitický, geokulturní a geoekonomický vývoj Evropy. Ostrava: Ostravská univerzita, 2004. BAUMAN, Z. Globalizace. Praha: Mladá fronta, 1999. BIČÍK, I. a kol. Hospodářský zeměpis. Globální geografické aspekty světového hospodářství. Praha: Česká geografická společnost, 2003. BAAR, V. Hospodářský zeměpis. Regionální aspekty světového hospodářství. Praha: Česká geografická společnost, 2002. BARŠA, P., STRMISKA. Národní stát a etnický konflikt. Brno: CDK, 1999. BAAR, V. Národy na prahu 21. století. Ostrava, Šenov: Ostravská univerzita, Tilia, 2002. BOESLER, K. A. Politische Geographie. Stuttgart: B. G. Teubner, 1983.

Požadavky

Písemná zkouška a aktivita na semináři.

Garant

Mgr. Michal Trousil, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš RetkaMgr. Michal Trousil, Ph.D.