Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Postsocialism (KSV / POSOB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / POSOB - Postsocialism, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rozvoj a transformace. Základní pojmy. Může sociální antropologie přispět k lepšímu porozumění těchto procesů?Teorie modernity, rattrapage (dohánění), modernizace. Marx, Durkheim, Weber, Rostow, Toynbee.Model modernizace versus světový systém I. Wallersteina. Překonání tradice u D. Lernera.Teorie závislosti jako kritika modernizační teorie. A.G.Frank. Kritika kritiky (C.Rangel)Neomarxistické teorie rozvoje nedorozvoje. Radikální výzvy k oddělení. Tanzanijský socialismus a jiné radikalismy.Teorie neokolonie jako vysvětlení zaostalosti a rozvoje.Socialismus jako teorie rozvoje a dohánění. Proč byl a nebyl úspěšný.Transformace, přechod, přerod. Konec dějin a hurákapitalismus.Nová kolonizace, tentokrát druhého světa.Průběh transformace v evropské části bývalého východního bloku.Problémy transformace v Rusku a ostatních zemích bývalého SSSR.Transformace v Číně, Mongolsku, Vietnamu, na Kubě.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni pochopit jaké problémy vznikají při rozvoji a transformaci společností

Literatura

RANGEL, C. L´Occident et le Tiers-monde. Paris, 1982. COCKCROFT, J., GUNDER, F. A., JOHNSON, D. Dependence and Underdevelopment. Garden City, 1970. HILL, P. Development Economics on Trial. Cambridge: Cambridge University Press, 1986. ESCOBAR, A. Encountering Development: The Making and Unmaking of the Third World. Princeton: Princeton University Press, 1995. NAS, P., SILVA, P. (eds.). Modernization, Leadership, and Participation. Leiden: University if Leiden Press, 1999. GREEN, M. Participatory development and the appropriation of agency in southern Tanzania. Critique of Anthropology 20 (1): 67-89, 1967. CHAMBERS, R. Rural Development. Putting the Last First. London, 1983. DE KADT, E., WILLIAMS, G. (eds). Sociology and Development. London, 1974. HOOGVELT, A. The Sociology of Developing Societies. London, 1978. WORSLEY, P. The Three Worlds. Culture and World Development. London, 1984. BURAWOY, M., VERDERY, K. (eds.). Uncertain Transition. Ethnographies of Change in the Postsocialist World. Lanham, 1999.

Požadavky

Student vypracuje výzkumný projekt o názorech na českou transformaci a rozebere hierarchii nedostatků i předností tohoto společenského procesu. Provede šetření s nejméně pěti lidmi. Esej bude mít nejméně 2000 slov a bude se opírat kromě výzkumných výsledků také o literaturu o problémech transformace v ČR, popřípadě jinde v Evropě i ve světě. Zpoždění dodání způsobí snížení celkové známky o 10 procent. Úspěšná esej může vynést až 50 % celkové známky a je předpokladem k připuštění ke zkoušce. Zkouška bude ústní a je za ni maximálně 50 % celkové známky.

Garant

doc. PhDr. Lale Yalcin-Heckmann

Vyučující

doc. PhDr. Lale Yalcin-Heckmann