Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazykový kurz romštiny I (KSV / ROJ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ROJ1 - Jazykový kurz romštiny I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výslovnost romštiny, transkripce.Nominativ substantiv, člen a jeho užití.Zájmena osobní a mn. číslo u substantiv.Číslovky základní a zájmena ukazovací.Zájmena vztažná, tázací, neurčitá a záporná.Přítomný čas slovesa být. Předložky.Přítomný čas sloves I. a II. třídy.

Získané způsobilosti

Student získá povědomí o struktuře romštiny, jejích fonetických zvláštnostech a osvojí si elementární pojmy a fráze, naučí se tvořit plurál substantiv a adjektiv, časovat sloveso být. Po absolvování kursu dokáže sestavit jednoduchou větu v přítomném čase (pomocí slovesa být) a porozumí takovým jednoduchým větám.

Literatura

HÜBSCHMANNOVÁ, M., ŠEBKOVÁ, H., ŽIGOVÁ, A. Romsko-český a česko-romský kapesní slovník. Praha: Fortuna, 1991. ŠEBKOVÁ, H., ŽLNAYOVÁ, E. Učebnice slovenské romštiny. Praha: Fortuna, 1999.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, povolená absence: 3. Dosáhnout minimálně 80 bodů (ze 100 možných) u jednoho z prvních dvou testů a u závěrečného testu (podmínka pro získání zápočtu).

Garant

Mgr. Zbyněk Andrš, Ph.D.Mgr. Lada Viková

Vyučující

Mgr. Zbyněk Andrš, Ph.D.Mgr. Lada Viková