Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do romistiky I (KSV / ROM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ROM1 - Úvod do romistiky I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Co je to romistika? Její místo mezi společenskými vědami.Terminologie oboru. Romové a romistika jako politikum.Počátky romistiky. Role indoevropeistiky při jejím konstituování se, první badatelé.Hypotézy o původu Romů.Teorie o indickém původu Romů a argumenty lingvistiky.Poznatky fyzické a kulturní antropologie.Romové ve světle historických pramenů.Základní údaje o Romech v ČR a SR. Etnosociální, jazykové a demografické charakteristiky.Základní údaje o Romech ve světě.Hodnotový svět a mentalita Romů.Etnické stereotypy.Terénní výzkum v romských osadách, vhodnost jednotlivých metod a technik. Etika výzkumu.

Získané způsobilosti

Student získá přehled a orientaci v oboru, dokáže definovat základní pojmy, osvojí si nejzákladnější kompetence pro případný terénní výzkum v romských komunitách.

Literatura

DAVIDOVÁ, E. Cesty Romů. Olomouc: Univerzita Palackého, 1995. AB HORTIS, S. A. Cigáni v Uhorsku. Bratislava: Štúdio, 1995. KENRICK, D. Gypsies from the Ganges to the Thames. HUBSCHMSNNOVÁ, M. Můžeme se domluvit/Šaj pes dovakeras. Olomouc: Univerzita Palackého, 1993. LACKOVÁ, E. Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou. Praha: Triáda, 1997. MANN, A. B. Neznámi Romovia. Bratislava: Národopisný ústav SAV, 1992. NANRÁTIL, P. a kol. Romové v české společnosti. Praha: Portál, 2003. HANCOCK, I. Země utrpení. Praha: Signeta, 2001.

Požadavky

Předmět je zakončen zápočtem na základě úspěšného absolvování závěrečného testu.

Garant

Mgr. Zbyněk Andrš, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zbyněk Andrš, Ph.D.